Σημάδια παρατεταμένης ανησυχίας παρατηρούνται στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης, αναφορικά με το πώς θα εξελιχθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της ηπείρου τον προσεχή χειμώνα – και αυτό παρά τη μείωση των τιμών τους τελευταίους μήνες.

Φυσικό αέριο: Οι 6 κίνδυνοι για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης το προσεχές καλοκαίρι

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ενώ τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια παρουσίασαν διακυμάνσεις καθώς ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου – τα πιο ακριβά συμβόλαια για το υπόλοιπο του έτους – κατέγραψαν αύξηση περίπου 9% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αυτό, σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο, δείχνει ότι οι ανησυχίες για τον δεύτερο χειμώνα της Ευρώπης χωρίς κανονικές ροές από τον πρώην κορυφαίο προμηθευτή, τη Ρωσία, δεν έχουν ακόμη εξαφανιστεί. Τα υψηλά αποθέματα και η μειωμένη ζήτηση συγκρατούν προς το παρόν τις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, οι traders παρακολουθούν στενά μια πιθανή ανάκαμψη στις ανταγωνιστικές ασιατικές αγορές, καθώς και την πιθανότητα υψηλότερης κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και τον βιομηχανικό τομέα.

Αποκλιμάκωση

Βεβαίως, αθροιστικά τα συμβόλαια φυσικού αερίου έχουν αποκλιμακωθεί σε ποσοστό άνω του 30% από την αρχή του 2023, όμως η αποκλιμάκωση είναι πιο έντονη στα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια.

Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, αν και ο Απρίλιος ξεκίνησε με ψυχρό κλίμα. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται επίσης να αποκτήσει δυναμική σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου να εκδίδει προειδοποιήσεις για ισχυρούς ανέμους αυτή την εβδομάδα. Ενώ οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω τη ζήτηση για φυσικό αέριο, αβεβαιότητα κυριαρχεί αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια στη Γαλλία καθώς πολλοί αντιδραστήρες βρίσκονται εκτός παραγωγής για λόγους συντήρησης, ενώ διαταραχές έχουν προκληθεί και από τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ανησυχία

Αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν ότι η χρήση ορυκτών καυσίμων στις βασικές ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένει κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, ακόμη και όταν προσαρμόζεται για τις ήπιες καιρικές συνθήκες. Αυτό δίνει στην Ευρώπη αυξημένες δυνατότητες να καταφέρει να αναπληρώσει τα αποθέματα αερίου της πολύ πριν από την επόμενη περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών.

«Εάν η ζήτηση παραμείνει σε γενικές γραμμές τόσο αδύναμη όσο ήταν πρόσφατα και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου συνεχιστούν στο σημερινό επίπεδο, τότε τα αποθέματα θα φτάσουν σε ποσοστό πλήρωσης 100% μέχρι τα τέλη Αυγούστου», σύμφωνα με τους ερευνητές της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Martijn Rats. Η επίσημη περίοδος θέρμανσης της ηπείρου ξεκινά τον Οκτώβριο.

Μια ουσιαστική ανάκαμψη στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Κίνα – η οποία παρακολουθείται στενά από όταν ήρε τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό – δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί. Το Πεκίνο επανεξήγαγε μάλιστα όγκους ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρόλα αυτά, οι έμποροι παραμένουν επιφυλακτικοί για το τι θα συμβεί με την παγκόσμια ζήτηση μέχρι το τέλος του έτους και το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια