Το παραμικρό περιθώριο συναίνεσης όλου του δημοκρατικού τόξου στη συμπληρωματική διάταξη της κυβέρνησης για το «κόμμα Κασιδιάρη» δεν διαμορφώνεται στη Βουλή, όπου σήμερα ψηφίζεται η ρύθμιση, βάζοντας οριστικό τέλος στις νομοθετικές παρεμβάσεις για το θέμα. Η διάταξη που μεταφέρει την ευθύνη της απόφασης για την ανακήρυξη των κομμάτων στην ολομέλεια του αρμόδιου Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου (σε δέκα αρεοπαγίτες, αντί στην πενταμελή σύνθεση όπως ισχύει σήμερα) αναμένεται να περάσει χωρίς αλλαγές.

Βαρύ κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώθηκε από χθες, προδιαγράφοντας ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύουν να παραμείνουν στα χαρακώματα (και) γι’ αυτό το θέμα σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Και πάντως μέχρι τις 5 Μαΐου, οπότε αναμένεται η δικαστική κρίση για το «απαγορευτικό» ή μη στην εκλογική κάθοδο του «κόμματος Κασιδιάρη».

Χρήστος Τζανερίκος: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου

Ήδη σε δημοσκοπήσεις το κόμμα του έγκλειστου, πρωτόδικα καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη, του οποίου αναμένεται να ηγηθεί ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, εμφανίζεται να πιάνει το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή. Και ταυτόχρονα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα έχοντας διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά το επιχειρούμενο ανάχωμα.

«Κλείνετε το μάτι…»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, όπου υπερασπίστηκε τη νέα παρέμβαση διαδικαστικού χαρακτήρα, εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας να αναθεωρήσει έστω και την ύστατη στιγμή τη στάση του. «Αυτοί οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία, είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη Χρυσή Αυγή» είπε ο πρωθυπουργός, υψώνοντας τους τόνους.

Αλλά έκανε και ένα βήμα παραπέρα, καθώς «κάρφωσε» ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ με την αποστροφή ότι «δεν είχαν δυσκολία στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν να συμπορεύονται μαζί τους (…) μαζί ψήφισαν τότε, για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου, μαζί είχαν συμπορευθεί».

«Είστε χορηγοί…»

Η απάντηση προς το Μαξίμου ήρθε σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους από τον Αλέξη Τσίπρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τους κυβερνητικούς ότι είναι οι ίδιοι που γίνονται «οι μεγαλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς». Μέσω τηλεοπτικής συνέντευξής του (Star) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Μητσοτάκη να στηρίξει την αρχική τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αλλιώς ας αναλάβουν την ευθύνη. Θα απέχουμε προφανώς. Θα πάμε να ψηφίσουμε το λάθος;» ξεκαθάρισε.

Αυτός ο άτυπος διάλογος Μητσοτάκη – Τσίπρα πιστοποιεί ότι χάνεται (ξανά) η συναίνεση. Με βάση τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις των κομμάτων, η ρύθμιση θα ψηφιστεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (που επίσης ασκεί κριτική στο Μαξίμου για προχειρότητα και καθυστερήσεις), όπως είχε γίνει και τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτο Χατζηγιαννάκη, η κυβέρνηση έριξε «τόσο νερό στον μύλο του Κασιδιάρη που τον ηρωοποιεί στα μάτια ενός κόσμου», ενώ η Ευαγγελία Λιακούλη από το ΠΑΣΟΚ επεφύλασσε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ με την αποστροφή ότι «η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και δεν καθορίζεται ανάλογα από το αν μας βολεύει να κόψουμε ή να προσθέσουμε ποσοστό στην κυβέρνηση όπως κάνουν άλλοι».

Το ΠΑΣΟΚ πάντως επιμένει η τελική κρίση να μην γίνει από την Ολομέλεια του Α1 τμήματος αλλά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση θα επιλέξει σχετική τροποποίηση. Έως χθες το βράδυ πάντως κάτι τέτοιο δεν προκρινόταν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα