Νέα ώθηση δέχονται σήμερα Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και του τρόπου που θα επηρεάσουν τις επόμενες αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.

Πετρέλαιο: Στα ύψη η τιμή του, αλλά ως πότε;

Το Brent σημείωνε άνοδο 19 σεντς, ή 0,2%, στα 85,80 δολάρια το βαρέλι στις 08:15 ώρα Ελλάδος, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωνε άνοδο 13 σεντς, ή 0,2%, στα 81,66 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές είχαν αυξηθεί περίπου 2% χθες Τρίτη λόγω της αισιοδοξίας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος του κύκλου των αυξήσεων των επιτοκίων, καθιστώντας το πετρέλαιο σε τιμή δολαρίου φθηνότερο για τους αγοραστές που έχουν άλλα νομίσματα.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθεί τον Μάρτιο σε 5,6% σε ετήσια βάση, αυξημένος κατά 0,4% έναντι του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Reuters.

Ο πρόεδρος τηςFed της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ, δήλωσε την Τρίτη ότι πιστεύει πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί σύντομα να ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει περίπου στο 3,5% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, ο Yeap Jun Rong, αναλυτής αγοράς στην IG, ανέφερε σε σημείωμά του ότι οποιοδήποτε ποσοστό υψηλότερο από το αναμενόμενο στον πληθωρισμό θα δημιουργήσει το έδαφος για μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο.

Τα δεδομένα

Στο μεταξύ, τα στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API), σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 380.000 βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 7 Απριλίου, έναντι προβλέψεων οκτώ αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση κατά 600.000 βαρέλια.

Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περίπου 450.000 βαρέλια, σύμφωνα με την έκθεση της API, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν απόσυρση 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών.

Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ υποβάθμισε χθες Τρίτη τις προοπτικές του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023, επικαλούμενο τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων, γεγονός το οποίο αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στη ζήτηση για πετρέλαιο.

Πέρα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η αγορά περιμένει περισσότερη σαφήνεια για τη ζήτηση και την προσφορά πετρελαίου με μηνιαίες εκθέσεις από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας που αναμένονται την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ μείωσε την Τρίτη την πρόβλεψή της για την παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα για το υπόλοιπο του 2023, καθώς και την πρόβλεψή της για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 κατά 40.000 bpd.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές