Σημαντική ενίσχυση κερδοφορίας και εξομάλυνση εσόδων στο 4ο τρίμηνο του 2022 και ταυτόχρονα σταθερά υψηλές επενδύσεις στο έτος, ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ.

Οι βασικές εξελίξεις:

Πώς η χαμηλή ζήτηση ρεύματος απειλεί με μπλακ άουτ – Ανησυχία για το Πάσχα

  • Πλήρης αποκατάσταση της λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας από το 4ο τρίμηνο, μετά την ενσωμάτωση των νέων Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος από τον Σεπτέμβριο 2022
  • Η υπο-ανακτηση του εσόδου λόγω μεταγενέστερης έκδοσης της απόφασης για το ρυθμιζόμενο έσοδο ανήλθε σε 31 εκατ. ευρώ τα οποία θα ανακτηθούν πλήρως το 2024
  • Τα Συνολικά Έσοδα για το έτος 2022 διαμορφώθηκαν στα 292,3 εκατ. Ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,5% σε σύγκριση με το 2021, ενώ αντίστοιχα στο 4ο τρίμηνο ανήλθαν στα 81,3 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 13,3%
  • Τα Έσοδα από το Ενοίκιο Συστήματος Μεταφοράς διαμορφώθηκαν στα 272,0 εκατ. ευρώ, έναντι 270,4 εκατ. ευρώ το 2021. Λαμβάνοντας υπόψη και τα έσοδα από την Αγορά Εξισορρόπησης, τα οποία ανήλθαν στα 11,9 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνεται αύξηση 5% έναντι του 2021.
  • Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 195,2 εκατ. ευρώ (από 189,8 εκατ. ευρώ το 2021) ενώ στο 4ο τρίμηνο ανήλθαν στα 51,5 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 18,2%. Το συγκρίσιμο EBITDA διαμορφώθηκε στα 189,6 εκατ. ευρώ έναντι 190,6 εκατ. ευρώ το 2021.
  • Τα καθαρά κέρδη της χρήσης διαμορφώθηκαν σε 58,2 εκατ. ευρώ (-16,1% σε σχέση με το 2021), ενώ αντίστοιχα το 4ο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 17,1 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 58,4%.
  • Σημαντική πρόοδος του επενδυτικού προγράμματος, με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες να σταθεροποιούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και να διαμορφώνονται στα 354,5 εκατ. Ευρώ.
  • Ισχυρή Χρηματοοικονομική θέση, με Καθαρό Δανεισμό 775,4 εκατ. ευρώ και δείκτης Καθαρός Δανεισμός/συγκρ. EBITDA 4,1x.

ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ:

  •  Καθαρά κέρδη 29,1 εκατ. ευρώ.
  • Πρόταση διανομής μικτού προμερίσματος ανά μετοχή ευρώ 0,058 (αφορά χρήση 2023).

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε πως «το 2022 ήταν μία ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά για τον Όμιλο ΑΔΜΗΕ. Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενισχύσαμε τη σταθερά υψηλή αναπτυξιακή μας δυναμική, σημειώσαμε πρόοδο σε όλα τα έργα του επενδυτικού μας προγράμματος τηρώντας τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό και πετύχαμε από το τελευταίο τρίμηνο του έτους ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων και της κερδοφορίας μας σε επίπεδο Ομίλου. Ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει να επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου και εξελίσσεται σε έναν από τους πιο σύγχρονους και εξωστρεφείς Ευρωπαίους Διαχειριστές, στηρίζοντας την προσπάθεια για ενεργειακή μετάβαση με παράλληλη διασφάλιση της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., Διαμαντής Βαχτσιαβάνος τόνισε πως «Για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. το 2022 ήταν αδιαμφισβήτητα μια χρονιά προκλήσεων, καθώς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το ρευστό οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο δημιουργήθηκε εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρίσεων. Εν μέσω αυτή της συγκυρίας, ο Διαχειριστής συνέχισε απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, με τις επενδύσεις να ανέρχονται σε 355 εκατ. ευρώ και την αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου να επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα του 4 ου τριμήνου, με την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικής κερδοφορίας. Στον βασικό πυλώνα της εταιρικής διακυβέρνησης, ενσωματώσαμε στην λειτουργία της Εταιρείας διατάξεις που βελτιστοποιούν την απόδοση μας σε ζητήματα εταιρικής κουλτούρας, χρηστής διοίκησης, συμπερίληψης και διαφορετικότητας. Παράλληλα, συνεχίζουμε να υπηρετούμε τον σύνθετο ρόλο μας, όχι μόνο στην επικοινωνία και την ανάδειξη του σημαντικού έργου που επιτελεί ο Διαχειριστής, αλλά και στη στήριξη των μετόχων μας και στην ανταπόδοση της εμπιστοσύνης που μας δείχνουν, η οποία είναι βασικό σημείο αναφοράς για εμάς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια