Προγράμματα παγώματος των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου θα ενεργοποιήσουν έως και τις αρχές Μαΐου οι εταιρείες διαχείρισης, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν οι τράπεζες για τα εντός ισολογισμού τους ανοίγματα.

Ο λόγος γίνεται για δάνεια που είτε έχουν πουληθεί σε funds ή έχουν τιτλοποιηθεί και βρίσκονται υπό τη διαχείριση των servicers.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης των εταιρειών του κλάδου, αποφασίστηκε στο αμέσως επόμενο διάστημα να ενεργοποιήσουν κατάλληλα προγράμματα με σκοπό το πάγωμα των κυμαινόμενων επιτοκίων βάσης, για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια ιδιωτών δανειοληπτών (φυσικών προσώπων).

Οι δράσεις θα τεθούν σε ισχύ το αργότερο μέχρι τις 02.05.2023 και θα ισχύουν για 12 μήνες.

Σταϊκούρας: Στήριξη στα στεγαστικά δάνεια και από τις μη συστημικές τράπεζες

Οι πρωτοβουλίες

Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα εξειδικευθούν ανά χαρτοφυλάκιο δανείων και έχουν ως στόχο την παροχή συνδρομής στους συνεπείς δανειολήπτες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής των αντίστοιχων οφειλών τους εξαιτίας των αυξανόμενων επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι με κοινό γνώμονα την υποβοήθηση των δανειοληπτών, κάθε Εταιρεία Διαχείρισης θα διαμορφώσει της όρους και τα κριτήρια υπαγωγής στο αντίστοιχο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις πολιτικές της.

Οι δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα) με ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου θα εντάσσονται αυτόματα στα παραπάνω ευνοϊκά προγράμματα, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια εκ μέρους τους. Για περισσότερες λεπτομέρειες, κάθε δανειολήπτης μπορεί να απευθύνεται στην Εταιρεία Διαχείρισης με την οποία συνεργάζεται.

Προτεραιότητα

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, πάγια προτεραιότητα των Εταιρειών-μελών της Ένωσης (ΕΕΔΑΔΠ) είναι η εξεύρεση αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων για την αποπληρωμή των εκκρεμών οφειλών δανειοληπτών.

«Η σημαντική αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει επιβαρύνει το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που έχουν στεγαστικά δάνεια συνδεδεμένα με τα βασικά επιτόκια του ευρώ» αναφέρεται σχετικά.

Στο πλαίσιο, αυτό, οι Εταιρείες Διαχείρισης αναγνωρίζοντας τη δύσκολη συγκυρία, αποφάσισαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που έχουν προκύψει εξαιτίας της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία