Ρωσική νάρκη εξερράγη κοντά στην αίθουσα των γεννητριών του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια του σταθμού.

Ζαπορίζια: Δραματική προειδοποίηση από τον ΙΑΕΑ για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος

«Σύμφωνα με πηγές, έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο μηχανοστάσιο της μονάδες του τέταρτου αντιδραστήρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Energoatom, η οποία διευκρινίζει ότι μέλη των ρωσικών δυνάμεων, που κατέλαβαν πέρυσι τον τεράστιο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, είπαν στους εργαζόμενους ότι «εξερράγη δική τους νάρκη».

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους κινδύνους που εγκυμονούν από την μετατροπή του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης σε πεδίο μάχης, καθώς και από τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι υπάλληλοι του εργοστασίου.

Παιχνίδι με τη φωτιά

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την εγκατάσταση στην αρχή της εισβολής στην Ουκρανία. Η γραμμή του μετώπου παραμένει κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, με αποτέλεσμα συχνά να καταγράφονται πλήγματα κοντά στις εγκαταστάσεις. Ουκρανία και Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη για τους βομβαρδισμούς, που απειλούν ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν πυρηνική καταστροφή.

«Η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια εξακολουθεί να είναι επισφαλής», ανέφερε προ ημερών ο Γκρόσι σε δήλωσή του, λέγοντας ότι ο ίδιος θα επισκεπτόταν τη Ζαπορίζια για «να αξιολογήσει από πρώτο χέρι τη σοβαρή κατάσταση της πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας στην εγκατάσταση».

Νωρίτερα τον Μάρτιο είχε απευθύνει έκκληση για τη δημιουργία ζώνης προστασίας γύρω από το εργοστάσιο, λέγοντας ότι «εκπλήσσεται από τον εφησυχασμό» γύρω από το θέμα.

Το εργοστάσιο αντιπροσώπευε περίπου το 20% της εθνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας πριν από την εισβολή, αλλά δεν έχει παραγάγει καθόλου ηλεκτρική ενέργεια από τον Σεπτέμβριο, όταν τέθηκε εκτός λειτουργίας ο τελευταίος από τους έξι αντιδραστήρες του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα