Υπό σχεδιασμό βρίσκεται ένα πακέτο λιτότητας ύψους έως και 20 δισ. ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, το οποίο θέλει να υιοθετήσει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Κρίστιαν Λίντερ. Αυτό αναφέρει με δημοσίευμά του σήμερα Παρασκευή το γερμανικό περιοδικό Spiegel το οποίο επικαλείται πηγές μέσα από το ίδιο το υπουργείο.

Με τις περικοπές, ο Λίντνερ θέλει να κλείσει τα χρηματοδοτικά κενά στον προϋπολογισμό του 2024 και ταυτόχρονα να δημιουργήσει κάποια περιθώρια για τις αναπόφευκτες πρόσθετες δαπάνες, σύμφωνα με το Spiegel.

Η Γερμανία χάνει την οικονομική της ευρωστία

Από τη μεριά του υπουργείου δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση ή δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με το δημοσίευμα.

«Η θέση του υπουργού είναι γνωστή. Έχει επισημάνει ότι τα έσοδα δεν επαρκούν για τη χρηματοδότηση όλων των αιτημάτων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. «Το καθήκον είναι να περιορίσει την αύξηση των δαπανών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών συνιστά στον Λίντερ να απαιτήσει νόμο για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό και να προβεί σε αλλαγές σε νομικά καθορισμένες κρατικές υπηρεσίες.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι μέτρα για περιορισμό του κόστους, θα επηρεάσουν τα κομμάτια της οικονομίας με τις υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες, όπως τα υπουργεία Εργασίας και Οικογένειας.

Οριακά αποφεύγει την ύφεση η οικονομία

Οριακά αναμένεται να διαφύγει της ύφεσης η οικονομία της Γερμανίας και να καταγράψει μέτρια ανάπτυξη κατά το α΄ τρίμηνο του 2023, όπως αναφέρει έκθεση του υπουργείου Οικονομίας της χώρας η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή.

«Η τεχνική ύφεση των δύο διαδοχικών τριμήνων με αρνητικό ρυθμό φαίνεται να αποφεύχθηκε», σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις προβλέπουν μια ελαφρά άνοδο του ΑΕΠ για το σύνολο του 2023. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των κορυφαίων οικονομικών ινστιτούτων της χώρας, η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις κατά 0,3% φέτος.

Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη το α΄ τρίμηνο, με την παραγωγή της βιομηχανίας και του κατασκευαστικού κλάδου να οδηγούν την ανάπτυξη, δύο κλάδοι που θα επωφεληθούν από τη χαλάρωση των προβλημάτων στην εφοδιαστκή αλυσίδα, την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι Κοινές Οικονομικές Προβλέψεις προβλέπουν ανάπτυξη ΑΕΠ κατά 0,1% το α΄ τρίμηνο έπειτα από συρρίκνωση κατά 0,4% κατά το δ΄ τρίμηνο του 2022.
Στην έκθεσή του το υπουργείο κάνει λόγο για «ευνοϊκή έναρξη» της χρονιάς. Ο ήπιος χειμώνας και τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων του φυσικού αερίου συνέβαλαν στην επαρκή διαθεσιμότητα του ορυκτού καυσίμου στη Γερμανία και την Ευρώπη, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε στην αισθητή πτώση των τιμών της ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή