Έσοδα ρεκόρ ανακοίνωσε η JPMorgan Chase για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% σε σχέση με ένα χρόνο πριν λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 52% σε 12,62 δισ. δολάρια ή 4,10 δολάρια ανά μετοχή. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 868 εκατ. δολάρια σε ζημίες από τίτλους- η εξαίρεση αυτών των ζημιών αυξάνει τα κέρδη κατά 22 σεντς ανά μετοχή, με αποτέλεσμα τα προσαρμοσμένα κέρδη να ανέρχονται σε 4,32 δολάρια ανά μετοχή.

HΠΑ: Εντολή JPMorgan, Citi και BofA να μην «κυνηγούν» τους πελάτες των «πιεσμένων» τραπεζών

Τα έσοδα σε επίπεδο εταιρείας αυξήθηκαν κατά 25% σε 39,34 δισ. δολάρια, χάρη στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 49% σε 20,8 δισ. δολάρια, αύξηση που τροφοδοτήθηκε από την επιθετική αύξσηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι μετοχές της τράπεζας σημείωσαν άνοδο 6,1% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση.

Εν αναμονή της καταιγίδας

«Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε γενικά υγιείς βάσεις -οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν και να έχουν υψηλά εισοδήματα ενώ οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε καλή κατάσταση» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος, Τζέιμι Ντίμον. «Ωστόσο, τα σύννεφα καταιγίδας που παρακολουθούμε τον τελευταίο χρόνο παραμένουν στον ορίζοντα και η αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο ενισχύει περαιτέρω τους κινδύνους», σημειώνει και προσθέτει ότι ο κλάδος θα μπορούσε να περιορίσει τον δανεισμό, καθώς οι τράπεζες γίνονται πιο συντηρητικές ενόψει μιας πιθανής ύφεσης.

Η JPMorgan, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα με βάση το ενεργητικό της, βρίσκεται στο μικροσκόπιο από αναλυτές, οικονομολόγους και επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν ενδείξεις για την πορεία του τραπεζικού κλάδου μετά την κατάρρευση των δύο περιφερειακών τραπεζών.

Η πηγή της κερδοφορίας

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η JPMorgan θα επωφεληθεί από την εισροή καταθέσεων μετά την απόσυρση των καταθέσεων από τη Silicon Valley Bank και τη Signature Bank. Όμως οι πελάτες έχουν αποσύρει χρήματα από το ρυθμιζόμενο τραπεζικό σύστημα καθώς μπορούν να κερδίσουν υψηλότερες αποδόσεις σε άλλα προϊόντα χρήματος όπως είναι τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων. Η τάση αυτή αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της JPMorgan, με τις καταθέσεις να καταγράφουν μείωση της τάξης του 7% στις συνολικές καταθέσεις σε σχέση με ένα χρόνο πριν και να διαμορφώνονται στα 2,38 τρισ. δολάρια, ελαφρώς καλύτερη από την εκτίμηση των αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα του StreetAccount για τα 2,31 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι τράπεζες έχουν επίσης αρχίσει να αυξάνουν τις προβλέψεις για ζημίες από δάνεια λόγω των προσδοκιών για επιβράδυνση της οικονομίας  μέσα στο 2023. Η JPMorgan κατέγραψε πιστωτικό κόστος ύψους 2,3 δισ. δολαρίων, περίπου σύμφωνα με την εκτίμηση του StreetAccount, καθώς δημιούργησε αποθέματα κατά 1,1 δισ. δολάρια  και κατέγραψε 1,1 δισ. δολάρια σε καθαρές διαγραφές δανείων.

Ο τομέας των προϊόντων σταθερού εισοδήματος ενίσχυσε την κερδοφορία της τράπεζας , καθώς απέφερε έσοδα ύψους 5,7 δισ. δολαρίων, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες κατά περίπου 400 εκατ. δολάρια. Τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση μετοχών ύψους 2,7 δισ. δολαρίων ήταν χαμηλότερα από την εκτίμηση των 2,86 δισ. δολαρίων.

Τέλος, ένα βασικό ερώτημα είναι  είναι κατά πόσον η JPMorgan και άλλοι αυστηροποιούν τα πρότυπα δανεισμού ενόψει της αναμενόμενης ύφεσης στις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη φέτος, καθιστώντας δυσκολότερο για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να δανειστούν χρήματα.

Οι μετοχές της JPMorgan έχουν υποχωρήσει περίπου 4% φέτος πριν από την Παρασκευή, ξεπερνώντας την πτώση 31% του δείκτη KBW Bank Index.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή