Δεν υπάρχουν αποδείξεις, που να αποδεικνύουν ότι ο ιός που προκαλεί τον κορωνοϊό προήλθε από τα ζώα, δήλωσε ο Τζορτζ Γκάο, πρώην υπεύθυνος του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) της Κίνας.

Ο Γκάο μίλησε σε μία διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο σχετικά με την πρόληψη των πανδημιών, ενώ ήταν υπεύθυνος του κινεζικού CDC όταν ξέσπασε ο ιός του κορωνοϊού στην πόλη Γουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019.

Πόσο μας ανησυχεί η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού – Τι λέει ο Βασιλακόπουλος

«Ακόμη και τώρα, κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι μερικά ζώα είχαν τον ιό ή αποτέλεσαν την πηγή του», ανέφερε ο Γκάο.

Και τόνισε πως «μιλώντας με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν αποδείξεις για την προέλευση του ιού από τα ζώα».

Η Κίνα αρνείται υγειονομικούς ελέγχους του ΟΗΕ σε αγορές με άγρια ζώα

Εν τω μεταξύ, η Κίνα αποσύρθηκε από τις συνομιλίες με τον ΟΗΕ για υγειονομικούς ελέγχους σε ασιατικές αγορές και άλλες εγκαταστάσεις με υψηλό κίνδυνο διασποράς ασθενειών από άγρια ζώα, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Reuters.

Η αρνητική απάντηση έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι η Κίνα απέκρυψε αποτελέσματα αναλύσεων σε δείγματα που είχαν ληφθεί από την αγορά της Γουχάν, όπου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα Covid-19, λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Τα επίμαχα δεδομένα, τα οποία τελικά δημοσιεύτηκαν από Κινέζους ερευνητές μόλις πριν από λίγες ημέρες – κατόπιν πιέσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – εντείνουν τις υποψίες ότι ο SARS-CoV-2 μεταδόθηκε στον άνθρωπο από άγρια ζώα που πωλούνταν στην Γουχάν.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η Κίνα απαγόρευσε την πώληση άγριων ζώων ως τροφίμων, ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς οι κίνδυνοι παραμένουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα