Τέλος αύριο Μ. Σάββατο για το «καλάθι του νονού», καθώς και για το «καλάθι του Πάσχα» καθώς ολοκληρώνονται επισήμως οι αγορές των γιορτών.

Καταστήματα: Σε τζίρο 1,5 δισ. ευρώ στοχεύουν οι έμποροι το Πάσχα

Το «καλάθι του νονού» που τέθηκε σε ισχύ στις 29 Μαρτίου και θα έχει διαρκέσει περίπου 20 ημέρες στόχευτε από την πλευρά του υπουργείου στη συγκράτηση των τιμών σε είδη που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό πολλών νοκοκυριών το Πάσχα με τις παραδοσιακές αγορές παιχνιδιών, λαμπάδων και πασχαλινών σοκολατοειδών για τα παιδιά και τα βαφτιστήρια.

Στην πρωτοβουλία ήταν υποχρεωμένες να συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου του κλάδου των παιχνιδιών με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο, εκτός από αυτές συμμετείχαν με δική τους πρωτοβουλία και μικρότερες αλυσίδες αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις με ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη που επίσης διαθέτουν παιχνίδια.

Οι 12 κατηγορίες οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στη λίστα του «καλαθιού του νονού» ήταν: Πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια, Επιτραπέζια/Παζλ, Πασχαλινά σοκολατοειδή, Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), Βρεφικά παιχνίδια, Φιγούρες δράσης, Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια), Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα, Ηλεκτρονικά παιχνίδια, Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα), Λούτρινα, Μουσικά παιχνίδια.

Μειώσεις και σταθερές τιμές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης τη Μ. Τετάρτη, για το διάστημα από 12/04/2023 έως και τις 15/04/2023, το 19% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νονού» έχει σημειώσει νέες μειώσεις και το 81% έχει διατηρήσει σταθερές τιμές.

«Καμία αύξηση ούτε σε ένα παιχνίδι, ούτε σε έναν κωδικό, το οποίο νομίζω είναι πάρα πολύ καλό… Το ότι έχουμε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα περίπου 20% μειώσεις τιμών σημαίνει ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες είχαμε σημαντικές μειώσεις. Και στην περίπτωση των παιχνιδιών ο μηχανισμός που έχουμε εφεύρει και που ονομάζεται γενικά ‘καλάθι’ δουλεύει, όπως δουλεύει και στα σούπερ μάρκετ», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την επίσκεψή του σε καταστήματα παιχνιδιών.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Βλέπουμε ότι και το «Καλάθι των Νονών» δουλεύει, όπως δούλεψε και το Εορταστικό Καλάθι. Πώς λειτουργούν τα Καλάθια; Τα Καλάθια «φωτίζουν» βασικές κατηγορίες. Ας πούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεχώρισαν 40 κωδικοί παιχνιδιών, στους οποίους και λειτούργησε ο ανταγωνισμός.

Εμείς δεν βάζουμε πλαφόν στις τιμές, αφήνουμε την αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα και η επιτυχία των Καλαθιών γενικά, και του Καλαθιού της Σαρακοστής και του Πάσχα και των Νονών, είναι ότι ενισχύει τον ανταγωνισμό, επομένως οι τιμές μειώνονται.

Πέρα όμως από την επιτυχία του Καλαθιού σε επίπεδο τιμών, η οποία αποδεικνύεται όλους αυτούς τους μήνες που είναι σε ισχύ, το Καλάθι λειτουργεί και για τους επαγγελματίες. Βλέπετε ότι και οι επαγγελματίες που συμμετέχουν δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του».

Όπως χαρακτηριστικά είπε η υπεύθυνη του καταστήματος «Μουστάκας», «από τις πρώτες μέρες έχει δείξει μεγάλη δυναμική το “Καλάθι των Νονών”, ο κόσμος μπαίνει μέσα και το αναζητά και αναζητά παιχνίδια από αυτό. Υπάρχουν πολλά επώνυμα παιχνίδια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου