Οι πρώτες τομάτες που καλλιεργήθηκαν στο Διάστημα φτάνουν στη Γη αυτό το Σαββατοκύριακο μετά την ολοκλήρωση πειράματος της NASA για την καλλιέργεια ζαρζαβατικών από αστροναύτες.

Η σοδειά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα προσεδαφιστεί το Μεγάλο Σάββατο με σκάφος της SpaceX που μεταφέρει σχεδόν δύο τόνους πειραματικών υλικών.

Πώς θα είναι ένα σπίτι στον πλανήτη Άρη – Η πρώτη κατασκευή της NASA [Βίντεο]

Στο πλαίσιο του πειράματος Veg-05, το πλήρωμα του πολυεθνικού τροχιακού εργαστηρίου καλλιέργησε τοματάκια σε ένα μίνι θερμοκήπιο.

Τρεις διαδοχικές σοδειές θα φτάσουν κατεψυγμένες στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι για να υποβληθούν στη συνέχεια σε αναλύσεις, αναφέρει η NASA σε ανακοίνωσή της.

Οι τομάτες αναπτύχθηκαν σε μίνι θερμοκήπιο κάτω από ειδικά φώτα LED (NASA)

«Η ικανότητα καλλιέργειας φυτών στο Διάστημα και η βελτίωση της εμπειρίας διαβίωσης για τους αστροναύτες έχει σημασία για τις μελλοντικές αποστολές μεγάλης διάρκειας» εξηγεί η υπηρεσία.

Το μίνι θερμοκήπιο που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα μπορεί να τροποποιηθεί για χρήση στη Γη ώστε να επιτρέψει την καλλιέργεια λαχανικών σε σπίτια που δεν διαθέτουν κήπο, προσθέτει η υπηρεσία.

Για λόγους εξοικονόμησης ρεύματος, το θερμοκήπιο δεν χρησιμοποιεί λευκά φώτα αλλά LED που εκπέμπουν μόνο τα μπλε και κόκκινα μήκη κύματος που απορροφούν τα φυτ΄λα.

Αρκετές διαστημικές υπηρεσίες πειραματίζονται με την καλλιέργεια φυτών στο Διάστημα από τη δεκαετία του 1980, όταν τα πρώτα άνθη παρήχθησαν στον σοβιετικό διαστημικό σταθμό Salyut 7.

Πέρυσι, κινέζοι αστροναύτες καλλιέργησαν για πρώτη φορά ρύζι από σπόρους. Ήταν η πρώτη φορά που το φυτό ολοκλήρωσε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του στο Διάστημα,

Η επιστροφή του σκάφους Dragon της SpaceX θα προβληθεί ζωντανά από της NASA το Μεγάλο Σάββατο στις 17.45 ώρα Ελλάδας.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία