Νευρικότητα και αντίρροπες δυνάμεις ήταν τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αναμένουν να αξιολογήσουν τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία εντός της εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,01%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,10% στις 7.879 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,11% στις 15.789 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,28% στις 7.498 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η International Distributions Services, μητρική εταιρεία της Royal Mail, της Parcelforce και της GLS, σημείωσε άνοδο 5% αφού η ταχυδρομική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους των συνδικάτων για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας μετά από μακροχρόνια διαμάχη.

Εκτός του Stoxx, η φινλανδική εταιρεία παιχνιδιών Rovio Entertainment Oyj σημείωσε άνοδο 17,7% χάρη στην είδηση ότι η κατασκευάστρια εταιρεία του Angry Birds έλαβε προσφορά 706 εκατ. ευρώ (776 εκατ. δολάρια) από τη Sega.

Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα δεδομένα όσον αφορά τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά εξηγούν ότι ο αγώνας τους κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει, με τον πυρήνα του πληθωρισμού να αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Η ΕΚΤ πρέπει να «συνεχίσει και να ενεργεί με συνέπεια» τις αυξήσεις επιτοκίων, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rehn. Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει ότι το ανώτατο επιτόκιο θα επιτευχθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα πρέπει να διατηρηθεί εκεί «σε σταθερό επίπεδο για επαρκές χρονικό διάστημα ώστε να δούμε ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού βρίσκεται πραγματικά σε διαρκή πτώση».

Ο Boris Vujčić, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας, δήλωσε ότι η επιλογή μεταξύ μιας αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης και 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 4 Μαΐου θα είναι δύσκολη.

Παράλληλα, οι αγορές αναμένουν τις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πόσες πληροφορίες πρέπει να δίνονται στους επενδυτές για να βρίσκουν τις καλύτερες προσφορές στις κατακερματισμένες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

MiFID

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ αρχίζουν διαπραγματεύσεις την Τρίτη για την οριστικοποίηση της μεταρρύθμισης των κανόνων της ΕΕ για τις κινητές αξίες, γνωστής ως MiFID, με στόχο να καταστήσουν την κεφαλαιαγορά της πιο αποτελεσματική τώρα που αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από το Λονδίνο μετά το Brexit.

Αυτές οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν υποχρεωτικές συνεισφορές από τις πλατφόρμες συναλλαγών σε μια ενοποιημένη ταινία ή αρχείο τιμών των μετοχών, ένα μακροχρόνιο χαρακτηριστικό των αμερικανικών αγορών. Τα έσοδα από την πώληση της ταινίας θα μοιράζονται μεταξύ των συνεισφερόντων.

Στα μάκρο της ημέρας, η παραγωγή στον τομέα της μηχανολογίας στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 3,2% τους δύο πρώτους μήνες του 2023 σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες πέρυσι, καθώς οι συμφορήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού υποχώρησαν σημαντικά, ανέφερε η ένωση μηχανικών VDMA. Παρά το σταθερό ξεκίνημα του έτους, η VDMA επέμεινε στην πρόβλεψή της για το σύνολο του έτους για μείωση της παραγωγής κατά 2% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές