Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Σουδάν με τον αριθμό των νεκρών και τραυματιών να αυξάνεται συνεχώς ενώ την ίδια στιγμή δραματικές στιγμές περνούν οι Έλληνες που ζουν στη χώρα και παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ουδείς μπορεί να βγει από τα σπίτια του καθώς υπάρχεις συνεχίσεις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών ομάδων, με τη χώρα που βυθίζεται ώρα με την ώρα στο χάος.

Σουδάν: Οι πρώτοι έλληνες μετανάστες και η δημιουργία της ελληνικής παροικίας

«Είμαστε σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης. Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό σήμερα. Δεν μπορεί κανείς να βγει έξω ούτε τις πόρτες να ανοίξει. Υπάρχουν αδέσποτες σφαίρες, οπότε είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε σημεία που δεν μπορούν να χτυπήσουν σφαίρες γιατί τις προηγούμενες ημέρες χτύπησαν και τις πόρτες και τα παράθυρα, οπότε είμαστε σε σημεία τέτοια που να μην κινδυνεύουμε» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ  ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, που παραμένει εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ μαζί με 15 ακόμα άτομα.

Αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών και τις ανάγκες που υπάρχουν τόνισε ότι «Δόξα τω Θεώ, έχουμε επάρκεια σε τρόφιμα και σε νερό. Δεν έχει ρεύμα και νερό, χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μία ώρα την ημέρα, μιάμιση περίπου, για να μπορέσουμε να φορτίσουμε τα κινητά και να προμηθευτούμε νερό από τα φίλτρα γιατί δεν μπορούμε να προμηθευθούμε ούτε πετρέλαιο για να έχουμε τη γεννήτρια σε συνεχή λειτουργία. Είναι δύσκολη κατάσταση[…] Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα».

Αναφερόμενος στην υγεία των δυο Ελλήνων τραυματιών είπε ότι «Είναι καλά. Είναι σε νοσοκομείο στο Χαρτούμ και περιμένουν απλά το χειρουργείο διότι δεν μπορούν τα νοσοκομεία εξαιτίας της κατάστασης να προμηθευτούν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά από τα ιατρικά καταστήματα».

Οι δύο αντίπαλοι πολέμαρχοι στο Σουδάν

Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν αρχηγός του τακτικού στρατού και ο Ντάγκαλο ή Χεμεντί αρχηγός των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης,  μοιράζονται την εξουσία όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Ο Αλ Μπουρχάν στον στρατό από νέος, πήρε μέρος στον πόλεμο του Νταρφούρ και έχει κατηγορηθεί και αυτός για φρικαλεότητες. Ο Χεμεντί έχει μια ιδιαίτερη ιστορία, ίσως είναι ο πιο ισχυρός άνδρας στο Σουδάν. Μεγάλωσε στο Νταρφούρ, άφησε το δημοτικό έγινε καμηλιέρης και στη συνέχεια πήρε και εκείνος μέρος στον πόλεμο του Νταρφούρ ως ηγετικό στέλεχος πολιτοφυλακής που κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου.

Το 2012 ανακαλύπτεται χρυσός στο Νταρφούρ και αφού καταφέρνει να ελέγξει τα χρυσωρυχεία παίρνει στα χέρια του όλο το εμπόριο και γίνεται ίσως και ο πιο πλούσιος στο Σουδάν. Τα εκμεταλλεύεται μαζί με τη Βάγκνερ και εκείνη του δίνει όπλα.

Σ. Αραβία και Εμιράτα αρχικά στήριξαν τον αρχηγό του τακτικού στρατού αλ Μπουρχάν γιατί έδωσε τη μάχη με το συνασπισμό τους στον πόλεμο της Υεμένης, αλλά στη συνέχεια ο Χεμεντί (ο αρχηγός της παραστρατιωτικής ομάδας) έστειλε περισσότερες δυνάμεις στο πλευρό τους και έτσι στήριξαν αυτόν.

Βυθίζεται στο χάος η χώρα

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 1.000 έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής στις σφοδρές μάχες που διεξάγονται ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν και την ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (στη δορυφορική εικόνα από Maxar Technologies/via Reuters , επάνω, φαίνεται πυρπολημένο και κατεστραμμένο το κτίριο της Γενικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν, στο Χαρτούμ).

Προχθές, ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) αποπειράθηκε να επιτεθεί σε διάφορες θέσεις των στρατευμάτων του, ενώ η RSF κατηγόρησε τον στρατό ότι αυτός προκάλεσε τις συγκρούσεις.

Σε ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην περιοχή του στρατιωτικού αρχηγείου στο κέντρο του Χαρτούμ και ότι στρατιώτες των RSF τοποθετούν ελεύθερους σκοπευτές σε κτίρια, αλλά «παρακολουθούνται και αντιμετωπίζονται». Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ο στρατός είχε πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές σε στρατώνες και βάσεις των RSF στην περιοχή του Χαρτούμ και κατάφερε να καταστρέψει τις περισσότερες εγκαταστάσεις των παραστρατιωτικών.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση

Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν