Μια θυγατρική εταιρεία της Johnson & Johnson ζητά ξανά από δικαστήριο των ΗΠΑ να σταματήσει τις δεκάδες χιλιάδες αγωγές που ισχυρίζονται ότι η βρεφική πούδρα της εταιρείας και άλλα προϊόντα ταλκ προκαλούν καρκίνο, καθώς χρειάζεται άλλη μια ευκαιρία για την επίλυση της διαφοράς σε περίπτωση πτώχευσης αφού ένα ομοσπονδιακό εφετείο βρήκε την πρώτη της προσπάθεια ακατάλληλη.

Σε δικαστική ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη στο Trenton του New Jersey, η LTL Management θα υποστηρίξει ότι η λεγόμενη «αυτόματη παραμονή» βάσει του πτωχευτικού νόμου που εμποδίζει τις αγωγές εναντίον της να προχωρήσουν ενώ βρίσκεται στη διαδικασία του Κεφαλαίου 11, θα πρέπει επίσης να προστατεύει την J&J, η οποία έχει αξία άνω των 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δεν έχει καταθέσει η ίδια αίτηση πτώχευσης.

Johnson & Johnson: Προτείνει συμβιβασμό 9 δισ. δολαρίων στους ενάγοντες για την καρκινογόνο ταλκ

Δύο ομάδες εναγόντων για πρόκληση καρκίνου και ο επόπτης πτώχευσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αντιτάχθηκαν στην προσφορά της εταιρείας για παραμονή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια δόλια προσπάθεια αποφυγής της προηγούμενης δικαστικής απόφασης και ότι η δεύτερη πτώχευση έχει «μικρές έως ανύπαρκτες προοπτικές» επιτυχίας.

Στον «πάγο» περίπου 38.000 αγωγές

Περισσότερες από 38.000 αγωγές για το περιβόητο ταλκ έχουν ανασταλεί από τότε που η LTL κατέθεσε για πρώτη φορά πτώχευση το 2021, αλλά τα θύματα του καρκίνου υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να συνεχίσουν τις αγωγές τους, αφότου ένα ομοσπονδιακό εφετείο απέρριψε την προσπάθεια της εταιρείας να κηρύξει πτώχευση.

Το 3ο Εφετείο των ΗΠΑ με έδρα τη Φιλαδέλφεια έκρινε τον Ιανουάριο ότι η LTL δεν ήταν επιλέξιμη για πτώχευση επειδή δεν βρισκόταν σε «οικονομική δυσπραγία».

Πριν συνεχιστούν οι αγωγές για το ταλκ, η LTL υπέβαλε αίτηση πτώχευσης για δεύτερη φορά, ανοίγοντας εκ νέου τη νομική αντιπαράθεση για τη νομιμότητα της πτώχευσης.

Η LTL υποστηρίζει ότι οι αγωγές πρέπει να σταματήσουν επειδή η δικαστική προσφυγή κατά της J&J θα έθετε σε κίνδυνο την προσπάθειά της να διαπραγματευτεί μια συνολική διευθέτηση όλων των τρεχουσών και μελλοντικών αξιώσεων που αφορούν το επίμαχο ταλκ στην πτώχευση της. Η εταιρεία υποστήριξε ότι η δεύτερη πτώχευσή της είναι διαφορετική από την πρώτη, επειδή έχει λιγότερη διαθέσιμη χρηματοδότηση και περισσότερη υποστήριξη από τους ενάγοντες για διακανονισμό.

Προσφορά 8,9 δισ. δολαρίων

Η J&J έχει προσφέρει 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διευθέτηση των απαιτήσεων, αλλά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό που θα λάμβανε κάθε ενάγων από τη συμφωνία. Η εταιρεία είπε ότι το βρεφικό ταλκ και άλλα προϊόντα ταλκ είναι ασφαλή και δεν προκαλούν καρκίνο.

Ορισμένες ομάδες εναγόντων έχουν υποστηρίξει τη νέα πτώχευση της εταιρείας και η J&J λέει ότι οι δικηγόροι που εκπροσωπούν 60.000 ενάγοντες συμφώνησαν να υποστηρίξουν την τρέχουσα προσφορά διακανονισμού.

Η προσπάθεια της J&J να διακανονίσει τις υποχρεώσεις της που αφορούν υποθέσεις σχετικές με το ταλκ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021. Η εταιρεία διαχώρισε τις καταναλωτικές της δραστηριότητες και μεταβίβασε τις δεκάδες χιλιάδες αγωγές ταλκ στη νεοσύστατη θυγατρική της, LTL, η οποία σχεδόν αμέσως κατέθεσε αίτηση υπαγωγής της στο Κεφάλαιο 11. Στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν να σταματήσει η χιονοστιβάδα των αγωγών και να εξαναγκαστούν οι ενάγοντες σε μια παγκόσμια διευθέτηση.

Ο δικαστής για υποθέσεις πτώχευσης, Μάικλ Κάπλαν, συμφώνησε να προστατευτεί η J&J από αγωγές κατά την πρώτη πτώχευση της LTL, λέγοντας τότε ότι η πτώχευση προσέφερε τον καλύτερο τρόπο για δίκαιη επίλυση όλων των αγωγών μαζί.

Ο Κάπλαν, ο οποίος προεδρεύει επίσης στη δεύτερη πτώχευση, θα αποφασίσει τώρα αν θα σταματήσει ξανά τις αγωγές για να δώσει στην LTL μια δεύτερη ευκαιρία για διακανονισμό πτώχευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή