Δραματικές ώρες βιώνουν οι Έλληνες κάτοικοι του Σουδάν, όπου οι μάχες μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών μαίνονται από το Σάββατο.

Το MEGA εξασφάλισε αποκλειστικές εικόνες, με ανθρώπους που βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά για τέταρτη μέρα και έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον και τις διακοπές στις παροχές ρεύματος και νερού.

Οι εικόνες από το κέντρο του Χαρτούμ είναι αποκαλυπτικές της φρίκης του εμφυλίου.

Σουδάν: Οι αντίπαλοι στρατηγοί συμφώνησαν σε 24ωρη κατάπαυση του πυρός

«Στα τηλεφωνήματα του αδερφού μου ακούω τις σφαίρες και τις κροτίδες»

«Και εγώ στα τηλεφωνήματα που μου κάνουνε ακούω τις σφαίρες, ακούω τις κροτίδες που πέφτουνε. Βλέπω και τις εικόνες που μεταφέρουνε και είναι τρομακτικές γιατί είναι μέσα στις γειτονιές, είναι μπροστά στα σπίτια τους κυριολεκτικά» λέει η Ούμνια Χασάν Αλί, Ελληνοσουδανή, αδελφή εγκλωβισμένου.

Η Ούμνια Χασάν Αλί έχει τον άντρα της, την έγκυο αδελφή και τον αδελφό της με τις οικογένειές τους στην πρωτεύουσα του Σουδάν. Τα συναισθήματα και η αγωνία της δεν περιγράφονται. Οι συνθήκες, μέρα με τη μέρα, χειροτερεύουν.

«Έχουνε διακοπή ρεύματος, έχουν διακοπή και στο νερό. Οι προμήθειες τελειώνουν, μου είπε ο αδελφός μου ότι είναι προς τελειωμό και δεν ξέρουμε τι θα απογίνουνε».

Δεκάδες άμαχοι νεκροί

Αρκετοί ξένοι που επιχείρησαν να φύγουν από την πόλη έπεσαν σε μπλόκα, ενώ ο κίνδυνος να βρεθείς ανάμεσα στα πυρά είναι μεγάλος

Σε ένα πολύ σκληρό βίντεο που εξασφάλισε το MEGA, διακρίνεται μία σωρός να καίγεται δίπλα από ένα αγροτικό που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Λίγο πιο δίπλα ένα στρατιωτικό όχημα. Δεκάδες οι νεκροί άμαχοι.

Παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη

Μέσα στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη βρίσκονται εγκλωβισμένοι συμπατριώτες μας. Ανάμεσά τους και τρία μικρά παιδιά.

«Ένας από αυτούς που τραυματίστηκαν, έπεσε κάτω και ήταν στα αίματα. (Το παιδί του) ήταν σε τρόμο αλλά επειδή είναι μικρός δεν ήξερε πόσο επικίνδυνο είναι, τι είναι αυτό που ζούμε και με ρώτησε πότε θα έχουμε εκκλησία, για να πούμε το ‘Χριστός Ανέστη’. Και τα δύο κορίτσια που είναι 7 χρόνων μού λένε είναι πραγματικότητα ή φαντασία αυτό που ζούμε», λέει εγκλωβισμένη.

«Προσπαθώ να εμψυχώσω και τους υπόλοιπους και να τους ηρεμήσω και να είμαστε όλοι έτσι ασφαλείς με ηρεμία ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτήν», λέει ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.

Η ανησυχία κορυφώνεται και για τους δύο Έλληνες τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας, με τους γιατρούς να μην μπορούν να προσεγγίσουν το σημείο και να τους χειρουργήσουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την 24ωρη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε, οι Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί στη μητρόπολη θα προσπαθήσουν είτε να βρουν αλλού ασφαλές καταφύγιο, είτε να βρουν να βρουν τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα