Πληθαίνουν οι ακαδημαϊκές έρευνες που εφαρμόζουν το ChatGPT, με ένα νέο πεδίο να ανοίγεται  στον κόσμο των οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, δύο νέες εργασίες δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα που ανέπτυξαν το chatbot τεχνητής νοημοσύνης και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στις αγορές: η μία για να αποκωδικοποιήσει της δηλώσεις της Federal Reserve και μία για να καθορίσει εάν οι τίτλοι ήταν καλοί ή κακοί για μια μετοχή.

Αυτή η διαδικασία δεν είναι κάτι καινούργιο στη Wall Street, φυσικά, όπου οι quants χρησιμοποιούν εδώ και καιρό το είδος των μοντέλων γλώσσας που υποστηρίζουν το chatbot για να ενημερώσουν πολλές στρατηγικές. Αλλά τα ευρήματα δείχνουν ότι η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το OpenAI φτάνει σε ένα νέο επίπεδο όσον αφορά την ανάλυση της απόχρωσης και του πλαισίου.

ChatGPT: Πόσο απειλεί τις θέσεις εργασίας η νέα τεχνολογία

«Είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου η διαφημιστική εκστρατεία είναι πραγματική», δήλωσε ο Slavi Marinov, επικεφαλής μηχανικής μάθησης στο Man AHL, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία γνωστή ως επεξεργασία φυσικής γλώσσας για να διαβάζει κείμενα όπως μεταγραφές κερδών και αναρτήσεις στο Reddit εδώ και χρόνια.

Προειδοποίηση CEO Google: Τα chatbot θα επηρεάσουν «κάθε προϊόν κάθε εταιρείας»

Στην πρώτη δημοσίευση, με τίτλο Can ChatGPT Decipher Fedspeak;, δύο ερευνητές από την ίδια την Fed διαπίστωσαν ότι το ChatGPT πλησίασε περισσότερο τους ανθρώπους για να υπολογίσει εάν οι δηλώσεις της κεντρικής τράπεζας ήταν επιθετικές ή ήπιες. Η Anne Lundgaard Hansen και η Sophia Kazinnik στη Fed του Richmond έδειξαν ότι ξεπέρασε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μοντέλο της Google που ονομάζεται BERT και επίσης ταξινομήσεις που βασίζονται σε λεξικά.

Το ChatGPT μπόρεσε ακόμη και να εξηγήσει τις ταξινομήσεις των δηλώσεων πολιτικής της Fed με τρόπο που έμοιαζε με τον αναλυτή της ίδιας της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος επίσης ερμήνευσε τη γλώσσα ως ανθρώπινο σημείο αναφοράς για τη μελέτη.

Οι μετοχές

Στη δεύτερη μελέτη, μπορεί το ChatGPT να προβλέψει τις κινήσεις των τιμών των μετοχών; Ο Alejandro Lopez-Lira και ο Yuehua Tang στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα έβαλαν το ChatGPT να προσποιηθεί ότι είναι οικονομικός εμπειρογνώμονας και να ερμηνεύσει τίτλους εταιρικών ειδήσεων. Χρησιμοποίησαν ειδήσεις μετά τα τέλη του 2021, μια περίοδο που δεν καλύπτονταν από τα δεδομένα εκπαίδευσης του chatbot.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι απαντήσεις που έδωσε το ChatGPT έδειξαν μια στατιστική σύνδεση με τις μετέπειτα κινήσεις της μετοχής, ένα σημάδι ότι η τεχνολογία ήταν σε θέση να αναλύσει σωστά τις επιπτώσεις των ειδήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη