Πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική πυρηνική ενέργεια, ασκούν η Γερμανία, η Πολωνία και μερικά άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της εξεύρεσης νέων τρόπων ώστε να πληγούν τα έσοδα του Κρεμλίνου εν μέσω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τα 27 ευρωπαϊκά έθνη έχουν επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και στον άνθρακα και έχουν μειώσει σημαντικά τις αγορές φυσικού αερίου από τη Μόσχα στον απόηχο του πολέμου της με την Ουκρανία. Ωστόσο, ορισμένα έθνη πιστεύουν ότι είναι καιρός να κάνουν περισσότερα.

Προσφυγή οργανώσεων κατά Κομισιόν για πυρηνική ενέργεια και αέριο

«Σε όλη την ΕΕ, πρέπει να συνεχίσουμε να ανεξαρτητοποιούμαστε από τη Ρωσία», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας.

«Ο πυρηνικός τομέας εξακολουθεί να εξαιρείται. Δεν δικαιολογείται το γεγονός ότι ο τομέας αυτός εξακολουθεί να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης. Η πυρηνική τεχνολογία είναι ένας εξαιρετικά ευαίσθητος τομέας και η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται αξιόπιστος εταίρος σε αυτήν», υπογράμμισε.

Με έγγραφό τους, το οποίο αποκαλύπτει το CNBC, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής ζητούν επίσης την επιβολή κυρώσεων στην ρωσική πυρηνική ενέργεια, καθώς και απαγορεύσεις στις εισαγωγές διαμαντιών από τη Ρωσία, στην παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών σε ρωσικές κρατικές εταιρείες και στις εισαγωγές πετρελαίου στον αγωγό Druzhba.

Το ρωσικό ουράνιο

Αυτά τα κράτη προσπαθούν να εντείνουν την πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, το οποίο εκπονεί προτάσεις κυρώσεων για την έγκριση διαφόρων κυβερνήσεων της ΕΕ.

«Μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2022, η Ρωσία εξήγαγε υλικά και τεχνολογία σχετική με τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας αξίας μόλις άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων», ανέφερε σε έκθεσή του τον Φεβρουάριο το think tank Royal United Services Institute.

«Αυτό το εμπόριο περιελάμβανε εξαγωγές σε μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο η αξία των ρωσικών εξαγωγών που σχετίζονται με τα πυρηνικά δεν έχει συρρικνωθεί από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά τα στοιχεία που εξετάζονται υποδηλώνουν ότι μπορεί να επεκτείνεται, με μια χούφτα πιστών πελατών να είναι ακόμα πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον πυρηνικό τομέα της Ρωσίας» ανέφερε η ίδια έκθεση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat το 2021 – το έτος πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – η Μόσχα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής ουρανίου στην ΕΕ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι , καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, έχουν επικρίνει στο παρελθόν το γεγονός ότι  η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει περιορίσει μέχρι στιγμής τα πυρηνικά έσοδα για το Κρεμλίνο.

Η ΕΕ έχει επιβάλει 10 πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία τους 14 μήνες από την εισβολή στην Ουκρανία και ετοιμάζεται για έναν ακόμα γύρο μέτρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tesla: Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck μπροστά στην άμμο, το χιόνι και τις ανακλήσεις
Διεθνή |

Άμμος, χιόνι και ανακλήσεις - Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck της Tesla

Για τον Ίλον Μασκ, ο μοναδικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση της παραγωγής - Δεν είναι τυχαίο πως σχολίασε: «Σκάψαμε τον δικό μας τάφο με το Cybertruck»