Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τη θέρμανση με φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε νέα ή ανακαινισμένα κτήρια από το 2024, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Το νομοσχέδιο, το οποίο επιλύει μια διαφωνία μεταξύ φιλελεύθερων και Πρασίνων στον τρικομματικό συνασπισμό του Όλαφ Σολτς, ορίζει ότι κάθε σύστημα θέρμανσης που εγκατασταθεί σε νέα ή παλιά κτίρια μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 πρέπει να βασίζεται κατά 65% σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εξαιρέσεις θα γίνουν για άτομα με χαμηλά εισοδήματα. «Η Γερμανία δεν μπορεί ούτε να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της ούτε να μειώσει γρήγορα την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα χωρίς ταχεία αλλαγή στη θάλασσα στη θέρμανση των κτιρίων», αναφέρει το νομοσχέδιο.

«Στην Ελλάδα ο υψηλότερος ενεργειακός πληθωρισμός στην Ευρώπη»

Αλλά η νομοθεσία προσέλκυσε σφοδρή κριτική. «Η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει την ενεργειακή επανάσταση με έναν επιθετικό τρόπο», δήλωσε ο Kai Warnecke, επικεφαλής της Haus & Grund, ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων.

Το μέτρο θα επιταχύνει τη στροφή προς τις αντλίες θερμότητας, τους ηλιακούς συλλέκτες και τους λέβητες υδρογόνου που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα γερμανικά κτίρια. Οι αντλίες θερμότητας – χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για να αντλούν θερμότητα από το εξωτερικό για τη θέρμανση του σπιτιού και το ζεστό νερό – έτσι ώστε οι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα να εξακολουθούν να μπορούν να αγοράζουν την τεχνολογία. Η Γερμανία προσφέρει επί του παρόντος επιδοτήσεις που φτάνουν το 45% της τιμής μιας αντλίας, εάν αυτή αντικαταστήσει έναν παλιό λέβητα πετρελαίου.

Ο κτιριακός τομέας της Γερμανίας αποτελεί το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας και έχει επανειλημμένα χάσει τον στόχο μείωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια