Μόλις 11 ημέρες απομένουν πριν να κλείσει το «παράθυρο» για την εξασφάλιση «Χρυσής Βίζας» σε χαμηλές τιμές και οι ενδιαφερόμενοι κάνουν σπριντ για να προλάβουν τις αλλαγές. Την ίδια ώρα οι τιμές των διαμερισμάτων στις περιοχές υψηλής ζήτησης από ξένους, όπως το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, έχουν απογειωθεί, απομακρύνοντας τους Έλληνες αγοραστές.

Ακίνητα: Ρεκόρ 20ετίας στις ξένες επενδύσεις – Στα 2 δισ. ευρώ οι εισροές το 2022 (πίνακες)

Υπενθυμίζεται ότι με τις πρόσφατες αλλαγές στο πρόγραμμα επενδυτικής μετανάστευσης «Χρυσή Βίζα», σε διάφορες περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος μετά την 30η Απριλίου το ελάχιστο όριο επένδυσης, που είναι σήμερα 250.000 ευρώ, διπλασιάζεται.

Για να κατοχυρωθεί λοιπόν το δικαίωμα εξασφάλισης άδειας παραμονής με το υφιστάμενο χαμηλό όριο θα πρέπει μέχρι 30 Απριλίου να έχει υπογραφτεί προσύμφωνο αγοραπωλησίας ακινήτου. Στη συνέχεια παρέχεται περιθώριο έως το τέλος του 2023 προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγορά και να υποβληθεί αίτηση για τη λήψη της άδειας παραμονής.

Εάν δεν δοθεί παράταση, όπως οι περισσότεροι ελπίζουν, το όριο των 500.000 ευρώ θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Μαΐου στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης, στον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και 28 δήμους στις περιφερειακές ενότητες του νοτίου, κεντρικού και βορείου τομέα της Αθήνας.

Αυτό σημαίνει ότι «ακριβαίνουν» όλες τις περιοχές των νοτίων προαστίων, ήτοι οι δήμοι Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Σμύρνης, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Γλυφάδας.

Το ίδιο θα συμβεί και στο κέντρο της Αθήνας (δήμοι Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής και Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνας), όπως επίσης και στο σύνολο των βορείων προαστίων, δηλαδή στους δήμους: Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Μάλιστα, δεν θα επιτρέπεται ούτε η απόκτηση π.χ. δύο-τριών επιμέρους ακινήτων, των οποίων η συνολική αξία να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ. Αντιθέτως, θα πρέπει το ύψος της επένδυσης να περιορίζεται σε μόνο ένα ακίνητο ή εναλλακτικά σε δύο ή περισσότερα ακίνητα, της ίδιας όμως οικοδομής.

Αλλάζει ο επενδυτικός χάρτης

Αν και ο στόχος της αλλαγής των ορίων ήταν – και είναι – να μην αποκλείονται οι εγχώριοι υποψήφιοι αγοραστές από την αγορά κατοικίας σε προσιτές τιμές, ειδικά στις περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως το κέντρο και τα βόρεια προάστια, επί του πρακτέου μέχρι σήμερα έχει γίνει το αντίθετο.

Για παράδειγμα, οι ζητούμενες τιμές σε Παγκράτι, Εξάρχεια, Πατήσια, Αμπελόκηπους, Κυψέλη, Καλλιθέα, Χαλάνδρι και Μαρούσι έχουν εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες λόγω ακριβώς της υψηλής ζήτησης από το εξωτερικό.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά τον Μάιο, όταν θα πάψει να ισχύει η δυνατότητα των ξένων επενδυτών να αγοράζουν ακίνητα µε 250.000 ευρώ. Πού θα στραφεί η ζήτηση; Ειδικά ο μεγαλύτερος όγκος της που σήμερα κατευθύνεται στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, όπου υπάρχει ισχυρή ζήτηση για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις κατοικιών.

Κι αυτό γιατί σπίτια 50 και 60 ετών, όπως είναι τα περισσότερα στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία να αποτιμώνται 500.000 ευρώ, σε ελάχιστες περιοχές μπορούν να βρεθούν, ενδεχομένως µόνο στο Κολωνάκι και στον Λυκαβηττό και πιθανώς στην Πλάκα και πέριξ της Ακρόπολης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, στελέχη του κτηματομεσιτικού κλάδου αναφέρουν ότι ορισμένες περιοχές στα σύνορα των «απαγορευμένων» θα αρχίσουν να απορροφούν τη νέα ζήτηση.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν ο Πειραιάς, το Περιστέρι, η Παιανία, η Βάρκιζα, η Βούλα, η Σαρωνίδα, η Ανάβυσσος και το Σούνιο όσον αφορά την Αττική, καθώς και κάποιες περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και οι περιφερειακοί δήμοι σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά στη συμπρωτεύουσα.

Το ζητούμενο για τους επενδυτές τρίτων χωρών είναι τα ακίνητα που θα αποκτήσουν να βρίσκονται ψηλά στη λίστα της ζήτησης για ενοικίαση, είτε βραχυχρόνιας είτε μακροχρόνιας.

Εκτίναξη του αριθμού των αιτήσεων

Το πρώτο δίμηνο του 2023, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τα αιτήματα μόνιμου επενδυτή αυξήθηκαν κατά 252%, φθάνοντας τα 1.446, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2022 είχαν αιτηθεί τη χορήγηση golden visa 411 αγοραστές ακινήτων.

Συνολικά, έχουν υποβληθεί 17.916 αιτήματα για χορήγηση άδειας παραμονής σε μόνιμους επενδυτές. Το 69% αυτών έχει θετική κατάληξη, καθώς έχουν εκδοθεί άδειες, το 30% αφορά εκκρεμείς αιτήσεις, ενώ το 1% των αιτημάτων για χορήγηση golden visa έχει απορριφθεί.

Εξάλλου, το 2022 ήταν έτος ρεκόρ για το ελληνικό πρόγραμμα επενδυτικής μετανάστευσης, αφού τα αιτήματα έφτασαν τα 5.547, ενώ την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις τουλάχιστον 691,7 εκατομμυρίων, καθώς εκδόθηκαν 2.767 άδειες μόνιμου επενδυτή που αντιστοιχούν σε ισάριθμες αγοραπωλησίες ακινήτων.

Κι όλα όταν οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να απαγορεύσουν όλα τα συστήματα «χρυσών διαβατηρίων» (δηλαδή χορήγησης δικαιωμάτων ιθαγένειας της ΕΕ με αντάλλαγμα επενδύσεις) και να επιβάλουν αυστηρότερους ελέγχους στα συστήματα παροχής άδειας διαμονής για επενδυτές («χρυσή βίζα»).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα