Το Netflix ανακοίνωσε ότι μετά από 25 χρόνια λειτουργίας τερματίζει την υπηρεσία ενοικίασης ταινιών σε μορφή DVD. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, κατά τη διάρκεια λειτουργίας της υπηρεσίας, μέσα στους εμβληματικούς κόκκινους φακέλους «ταξίδεψαν» πάνω από 5,2 δισεκατομμύρια ταινίες DVD.

Η υπηρεσία streaming περιεχομένου, πλέον, έκανε γνωστό ότι η τελευταία αποστολή DVD θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2023.

To Netflix μεγαλώνει, αλλά με αργούς ρυθμούς – Τι αλλάζει με τους κωδικούς πρόσβασης

Η ιστορία ξεκίνησε το 1998 όταν έκανε την εμφάνισή της μία αυτόνομη ιστοσελίδα μέσω της οποίας οι χρήστες της υπηρεσίας μπορούσαν να συνδεθούν, να παραγγείλουν μία ταινία σε δίσκο DVD και στη συνέχεια να παραλάβουν την παραγγελία στο σπίτι τους, σε σταθερή τιμή. Λίγο αργότερα, το 1999, η εταιρεία θα ξεκινήσει και την συνδρομητική λειτουργία του συγκεκριμένου μοντέλου που ξεκινούσε από περίπου 15 δολάρια ανά μήνα.

FILE PHOTO: Reed Hastings, founder and CEO of Netflix, holds one of the envelopes used by Netflix to ship DVDs to members at his office in Beverly Hills, California December 10, 2004./File Photo

Το καλοκαίρι του 1999 οι Χέιστινκγς και Ράντολφ, συνιδρυτές του Netflix, δέχθηκαν ένα τηλεφώνημα από την Amazon που τους καλούσε σε συνάντηση με τον Τζεφ Μπέζος. «Πήγαμε σε ένα γραφείο που έμοιαζε περισσότερο με… χοιροστάσιο», δήλωσε χρόνια αργότερα ο Ράντολφ στο CNBC. Ο Μπέζος προσέφερε στους συνομιλητές του ένα 8ψήφιο νούμερο για να εξαγοράσει ολόκληρο το Netflix, η πρόταση δεν ικανοποίησε τους Χέιστινκγς και Ράντολφ και απορρίφθηκε.

Χρόνια αργότερα, η Amazon θα λανσάρει τη δική της υπηρεσία streaming περιεχομένου με το όνομα Prime Video, το οποίο είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του Netflix.

Τον Μάιο του 2002, η Netflix εισήχθη στη Wall Street μέσω μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς και τιμή μετοχής στα 15 δολάρια. Σήμερα η τιμή της μετοχής κινείται στα επίπεδα των 330 δολαρίων, λιγότερο από το μισό της αξίας που είχε στα τέλη του 2021.

Η μεγάλη στροφή πραγματοποιήθηκε το 2007 όταν το Netflix ξεκίνησε την λειτουργία της υπηρεσίας ροής περιεχομένου, μια υπηρεσία video-on-demand ουσιαστικά με έναν αρχικό κατάλογο περίπου 1.000 τίτλων.

Το 2011, η Netflix ανακοίνωσε τα σχέδιά της να διασπάσει την επιχείρηση ενοικίασης DVD σε μια ξεχωριστή εταιρεία με την ονομασία Qwiskter, ενώ το τμήμα ροής περιεχομένου (streaming) θα διατηρήσει την κύρια επωνυμία.

Ακολούθησαν σειρές όπως το «House of Cards» πάνω στις οποίες θεμελίωσε την επιτυχία της η πλατφόρμα με το Netflix να στρέφει σταδιακά την προσοχή του στα πρωτότυπα προγράμματα και αλλάζοντας την πορεία της τηλεόρασης. Τα βραβεία σταδιακά άρχισαν να συσσωρεύονται και η εταιρεία διπλασίασε την παραγωγή πρωτότυπων ταινιών.

Πριν από ένα χρόνο, η Netflix ανακοίνωσε την πρώτη της απώλεια συνδρομητών εδώ και μια δεκαετία, στέλνοντας τις μετοχές της σε καθοδική τροχιά, καθώς και εκείνες των ομοειδών της μέσων. Τα αποτελέσματα ώθησαν το Netflix και τους αντιπάλους του στο streaming να επικεντρωθούν στα κέρδη έναντι του αριθμού συνδρομητών.

Κάπως έτσι προέκυψαν συγκεκριμένες αποφάσεις για το μέλλον της πλατφόρμας. Πλέον το Netflix αποκτά φθηνότερη έκδοση αλλά με προβολή διαφημιστικού περιεχομένου ενώ παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση για καταστολή της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ