
Στο «top 10» των πιο γρήγορα ανερχόμενων προορισμών παγκοσμίως για τους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads) περιλαμβάνεται πλέον η Αθήνα! Η ελληνική πρωτεύουσα πετυχαίνει τον δέκατο γρηγορότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες ανά τον κόσμο, συνολικά στην πενταετία 2018-2023. Η εξ αποστάσεως εργασία από το εξωτερικό έχει χαρακτηριστεί η τάση της χιλιετίας ή το χαρακτηριστικό της νέας γενιάς. Προτού η πανδημία COVID-19 ανατρέψει τον τρόπο εργασίας, οι αριθμοί των τηλεεργαζομένων ήταν πολύ μικροί για οποιαδήποτε έρευνα. Οι περισσότεροι ψηφιακοί νομάδες ταξίδευαν και εργάζονταν παράνομα με τουριστικές βίζες. Ηταν ένα περιορισμένο φαινόμενο.
Ωστόσο τρία χρόνια μετά την COVID-19 τα πράγματα άλλαξαν. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των ψηφιακών νομάδων μόνο από τις ΗΠΑ σε 16,9 εκατομμύρια, μια εκπληκτική αύξηση 131% σε σχέση με το 2019, το έτος πριν από την πανδημία.
Τι σημαίνει να είσαι ψηφιακός νομάς στην Ελλάδα
Εχει μετρηθεί ότι έως και 72 εκατομμύρια τηλεεργαζόμενοι, μόνο στις ΗΠΑ, σκέφτονται να γίνουν νομάδες. Πριν από την πανδημία οι ψηφιακοί νομάδες ήταν ως επί το πλείστον ελεύθεροι επαγγελματίες. Την τελευταία διετία εντοπίστηκαν τέσσερις επιπλέον «φυλές» ψηφιακών νομάδων, και συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι «πειραματικοί» ψηφιακοί νομάδες, οι «σκεπτόμενοι» και η ταχύτερα αναδυόμενη κατηγορία, οι «μισθωτοί ψηφιακοί νομάδες».
Η Αθήνα γέμισε ψηφιακούς νομάδες – Ποια σπίτια προτιμούν για ενοικίαση [λίστα]
Ειδικότερα, η Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία του NomadList, είδε τις αφίξεις digital nomads να αυξάνονται κατά 163% στην πενταετία 2018-2023, γεγονός που συνιστά τη δέκατη καλύτερη επίδοση στον κόσμο κατά το συγκεκριμένο διάστημα. Μόνο το 2022 οι ψηφιακοί νομάδες που… ψήφισαν Αθήνα αυξήθηκαν κατά 46%, ενώ το 2021 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 128%. Μελέτη του «MIT Enterprise Forum» έδειξε πρόσφατα πως εάν η Ελλάδα προσέλκυε 100.000 «ψηφιακούς νομάδες» κάθε χρόνο, με μια μέση παραμονή 6 μηνών, θα μπορούσε να έχει επιπλέον έσοδα 1,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στα έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατομμυρίων τουριστών!

Πάντως, τη μεγαλύτερη άνοδο στις προτιμήσεις των digital nomads, στην πενταετία 2018-2023, πέτυχαν η Λίμα, η πρωτεύουσα του Περού, και η πορτογαλική Λισαβόνα, με τις αφίξεις ψηφιακών νομάδων στους δύο αυτούς δημοφιλείς προορισμούς να αυξάνονται κατά 256%!
Μια θέση στο «top 10» των πόλεων του πλανήτη απέσπασε και το Μεδεγίν, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας. Eπίσης, στο «top 10» περιλαμβάνονται εξωτικοί προορισμοί, όπως το Κανγκού στο Μπαλί της Ινδονησίας, τα Κανάρια Νησιά και η Πόλη του Μεξικού, το Βελιγράδι και η Σόφια.
Ανοδική πορεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του NomadList, η Αθήνα, με εξαίρεση το 2020, τη χρονιά που ξέσπασε η πανδημική κρίση και κατά την οποία οι digital nomads «ακινητοποιήθηκαν», έχει συνεχή ανοδική πορεία στο οικοσύστημα των πιο δημοφιλών προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες.
Η Αθήνα βρίσκεται διαχρονικά στις προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων του πλανήτη, αφού και το 2019 και το 2018 οι ροές digital nomads προς την ελληνική πρωτεύουσα είχαν αυξηθεί κατά 15% και 39% αντίστοιχα.
Η άνοδος της δημοτικότητας της Αθήνας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με παράγοντες που παρακολουθούν τις ροές digital nomads, παγκοσμίως, συνδέεται με τη βελτίωση των υποδομών, για παράδειγμα σε επίπεδο ταχυτήτων συνδεσιμότητας (Internet), με την παροχή φορολογικών κινήτρων και – από το καλοκαίρι του 2021 – με την Digital Nomads Visa.
Τι είναι ο ψηφιακός νομάς
Ψηφιακοί νομάδες (digital nomads) αποκαλούνται όσοι μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου – συνήθως μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Μπορεί για παράδειγμα ένας σχεδιαστής ιστοσελίδων, ένας συγγραφέας ή ένας σχεδιαστής μόδας από την Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ να έρθει και να ζήσει για έναν χρόνο στην Ελλάδα, κάνοντας δουλειά από τον φορητό υπολογιστή του και απολαμβάνοντας παράλληλα τις διακοπές και τις ομορφιές της χώρας μας.
Σύμφωνα με τις έρευνες, οι περισσότεροι ψηφιακοί νομάδες που βρίσκονται στην Ελλάδα προέρχονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.
Δημοφιλέστεροι προορισμοί πέραν της Αθήνας, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, είναι η Θεσσαλονίκη, η Μαγνησία και κυρίως ο Βόλος και το Πήλιο, η Κρήτη (κυρίως τα Χανιά και το Ρέθυμνο), η Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, η Λέσβος, η Ρόδος, η Εύβοια και η Νάξος.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας