Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς μια σειρά από οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποίηθηκαν έδωσαν σήμα ότι η αμερικανική οικονομία αρχίζει να συρρικνώνεται.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς διαπραγματευόταν αμετάβλητη στο 3,538%, ενώ η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κατά περισσότερες από 4 μονάδες βάσης στο 4,126%. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές.

Οι αποδόσεις υποχώρησαν έντονα χθες Πέμπτη, καθώς ένας νέος γύρος οικονομικών εκθέσεων έδειξε  μεγαλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση. Ο δείκτης μεταποίησης της Philadelphia Fed έδειξε πολύ μεγαλύτερη συρρίκνωση από ό,τι προβλεπόταν αυτό το μήνα. Συγκρατημένα αυξήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνεται σταδιακά, καθώς η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής καταγράφεται πλέον στη ζήτηση, η οποία εξασθενεί.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να σταθμίζουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με την αγορά να εκτιμά μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις αρχές Μαΐου. Χθες η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, είπε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει μπροστά της περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, βλέπει το επιτόκιο πολιτικής  να διαμορφώνεται πάνω από 5% και «ήπια προσγείωση» της οικονομίας.

Οι επενδυτές

Την ίδια ώρα, η JPMorgan εκτιμά ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για ύφεση και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων εάν τα επίπεδα πληθωρισμού συνεχίσουν να παραμένουν υψηλά. Με βάση την έρευνά της στους επενδυτές, η τράπεζα διαπίστωσε ότι αναμένει ότι η νομισματική και πιστωτική σύσφιξη, μαζί με τη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους, θα ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση. Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων βλέπει ότι η ύφεση θα καταγραφεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές