Τη θέση της σχετικά με τους νέους κανόνες για τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ για την προστασία των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων ενέκρινε η Επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ.

Με 46 ψήφους υπέρ, κατά 0 και 0 αποχές, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας ενέκριναν έκθεση για τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για την καταχώριση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) για το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα αγροτικά προϊόντα, καθώς και τα συστήματα ποιότητας.

Ταμείο Ανάκαμψης: Από 12 Μαΐου αιτήσεις για την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

Η έκθεση θα κατατεθεί τώρα προς ψήφιση από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, πιθανώς κατά τη σύνοδο της 31ης Μαΐου – 1ης Ιουνίου. Εάν εγκριθεί, οι συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν να ξεκινήσουν μόλις το Συμβούλιο είναι έτοιμο.

3.500 ΠΓΕ

Οι ΓΕ είναι δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που προσδιορίζουν προϊόντα που έχουν ιδιότητες, χαρακτηριστικά ή φήμη λόγω φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων που συνδέονται με τον τόπο καταγωγής τους. Οι ΓΕ προστατεύονται από την ΕΕ από τη δεκαετία του 1970.

Σήμερα, το μητρώο ΓΕ της ΕΕ περιέχει σχεδόν 3.500 εγγραφές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν αξία πωλήσεων 74,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αξία πώλησης ενός προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία είναι συχνά διπλάσια από όμοια προϊόντα χωρίς πιστοποίηση.

Απλούστερη διαδικασία εγγραφής

Για να αρθεί η γραφειοκρατία για τους παραγωγούς, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να μειωθεί ο χρόνος που έχει η Επιτροπή για την καταχώριση από έξι σε πέντε μήνες και να περιοριστεί η περίοδος παράτασης σε τρεις μήνες κατ’ ανώτατο όριο και μόνο σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις.

Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διαχειρίζονται τα περισσότερα αιτήματα για αλλαγές σε υφιστάμενες καταχωρίσεις ΓΕ χωρίς να τα ελέγχει ξανά η Επιτροπή για να επιταχύνει τη διαδικασία τροποποίησης και να μειώσει τον φόρτο εργασίας, πρόσθεσαν οι ευρωβουλευτές.

Περισσότερα δικαιώματα

Χάρη στις μακροχρόνιες ποικίλες παραδόσεις τους, τα αγροτικά προϊόντα που προστατεύονται από ΓΕ έχουν συγκεκριμένα αειφόρα χαρακτηριστικά, λέει η Επιτροπή Γεωργίας.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν στους παραγωγούς να εξηγήσουν τη δέσμευσή τους για κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε αναφορές που είναι διαθέσιμες στους καταναλωτές σε μια πύλη της ΕΕ.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές θέλουν στις αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών -που ορίζονται από τις χώρες της ΕΕ και ενεργούν ως αποκλειστικοί εκπρόσωποι για συγκεκριμένους ΓΕ- να ανατεθούν περισσότερες ευθύνες, όπως η θέσπιση ελάχιστων προϋποθέσεων για τη χρήση ενός ονόματος ΓΕ ή η επίβλεψη της θεμιτής χρήσης των ΓΕ. Οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών θα πρέπει επίσης να μπορούν να λαμβάνουν υποχρεωτικές οικονομικές συνεισφορές από όλους τους παραγωγούς του αγαθού ΓΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO