Όταν πρόκειται να πάρει επιχειρηματικές αποφάσεις η Τέιλορ Σουίφτ έχει δείξει ότι έχει ταλέντο.

Το 2021, η σούπερ σταρ της ποπ προσεγγίστηκε από το χρεοκοπημένο πλέον ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης FTX σχετικά με μια συμφωνία χορηγίας ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα περιελάμβανε την πώληση εισιτηρίων ως non-fungible tokens (NFTs) στους θαυμαστές της, σύμφωνα με τους Financial Times.

Crypto: Οι 3 λόγοι της κατάρρευσης της FTX

Πριν υπογράψει τη συμφωνία, η Σουίφτ έκανε στους εκπροσώπους του FTX μια απλή ερώτηση,  όπως αποκάλυψε ο Adam Moskowitz, ένας από τους δικηγόρους που ηγούνται της συλλογικής αγωγής κατά των διάσημων υποστηρικτών του FTX. Η ερώτηση ήταν «Μπορείτε να μου πείτε ότι αυτά δεν είναι μη εγγεγραμμένα χρεόγραφα;». Ηταν μια από λίγες διασημότητες που αμφισβήτησε τη συναλλαγή και φυσικά δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με την αγωγή.

Η αγωγή του Moskowitz ζητά αποζημίωση που ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια.

Πώς οι επενδυτές μπορούν να εντοπίσουν πιθανές απάτες

Στο πλαίσιο καταγγελίας του Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ισχυρίστηκε ότι το εγγενές ψηφιακό κουπόνι της FTX, FTT, ταιριάζει στον ορισμό του οργανισμού για την έννοια της ασφάλειας, επειδή προσφέρθηκε και πωλήθηκε ως επενδυτικό συμβόλαιο. Η SEC χρησιμοποιεί το “τεστ Howey” για να καθορίσει αν κάτι λογίζεται ως επενδυτικό συμβόλαιο, το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα κριτήρια:

  1. Υπάρχει επένδυση χρημάτων;
  2. σε μια κοινή επιχείρηση;
  3. στην οποία ο επενδυτής αναμένει κέρδος
  4. καιτο κέρδος προέρχεται αποκλειστικά από τις προσπάθειες άλλων.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του οργανισμού, είναι αντίθετο με τον ομοσπονδιακό νόμο το να προσφέρει ή να πωλεί μια εταιρεία κινητές αξίες, εκτός εάν η προσφορά έχει καταχωρηθεί στην SEC ή υπάρχει απαλλαγή από την καταχώριση. Παρόλο που πολλές εταιρείες συγκεντρώνουν κεφάλαια από επενδυτές μέσω μη καταχωρημένων προσφορών, οι απατεώνες μπορεί επίσης να τις χρησιμοποιήσουν για τη διενέργεια επενδυτικών απατών, προειδοποιεί η SEC.

Οι καθημερινοί επενδυτές μπορούν να ελέγξουν τις μη καταχωρημένες προσφορές όπως έκανε η Σουίφτ, προσέχοντας τα ακόλουθα σημεία που περιγράφονται από την SEC.

1. Ισχυρισμοί για υψηλές αποδόσεις με μικρό ή καθόλου κίνδυνο

Ένα κλασικό προειδοποιητικό σημάδι απάτης είναι η υπόσχεση υψηλών αποδόσεων με μικρό ή καθόλου κίνδυνο, προειδοποιεί η SEC. Όλες οι επενδύσεις ενέχουν κάποιο βαθμό κινδύνου και, συνήθως, οι υψηλότερες αποδόσεις συνοδεύονται από υψηλότερο κίνδυνο. Κάθε επένδυση που ισχυρίζεται ότι έχει μηδενικό κίνδυνο θα πρέπει να σας κάνει επιφυλακτικούς, συμβουλεύει η SEC.

2. Μη εγγεγραμμένοι επαγγελματίες επενδύσεων

Θα πρέπει πάντα να ελέγχετε αν το άτομο που προσπαθεί να σας πουλήσει μια επένδυση είναι σωστά εγγεγραμμένο και αδειοδοτημένο για να το κάνει, ακόμη και αν το γνωρίζετε, λέει η SEC.

Μπορείτε να ελέγξετε το ιστορικό, τα προσόντα και την εγγραφή ενός επαγγελματία επενδύσεων μέσω του δικτυακού τόπου Investment Adviser Public Disclosure και του δικτυακού τόπου BrokerCheck της Financial Industry Regulatory Authority (FINRA).

3. Προβλήματα με τα έγγραφα πωλήσεων

Εάν ένας πωλητής δεν παρέχει γραπτώς καμία πληροφορία σχετικά με μια πιθανή επένδυση, μάλλον θα πρέπει να την αποφύγετε. Μια νόμιμη ιδιωτική προσφορά θα περιγράφεται συνήθως σε ένα μνημόνιο ιδιωτικής τοποθέτησης (PPM), λέει η SEC.

Εάν σας παρέχονται έγγραφα, προσέξτε για ορθογραφικά λάθη ή άλλα λάθη που μπορεί να υποδεικνύουν ότι μια πιθανή επένδυση μπορεί να είναι απάτη.

Επιπλέον, μπορείτε να ελέγξετε την άδεια ή την κατάσταση εγγραφής ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης υποβάλλοντας μια ερώτηση στην SEC και μπορείτε να αναφέρετε ένα πρόβλημα που αφορά την επένδυσή σας ή πιθανή απάτη με κινητές αξίες στον ιστότοπό της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή