Το κρατικό επενδυτικό ταμείο αξίας 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Νορβηγίας, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, δήλωσε σήμερα Σάββατο ότι θα καταψηφίσει ένα ψήφισμα που καλεί τη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP να υιοθετήσει αυστηρότερους στόχους για τις εκπομπές ρύπων.

Ενώ η BP έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, η πρόταση που κατατέθηκε από την ομάδα ακτιβιστών «Follow This» πριν από την ψηφοφορία των μετόχων στις 27 Απριλίου καλεί την εταιρεία να ευθυγραμμιστεί με τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα αναφορικά περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

BP: Κέρδη ρεκόρ 27,7 δισ. δολ. το 2022

Η Norges Bank Investment Management (NBIM), η οποία διαχειρίζεται το νορβηγικό ταμείο κρατικής περιουσίας, δήλωσε πέρυσι ότι σκοπεύει να κρατήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στις εταιρείες που δεν υιοθετούν αξιόπιστα σχέδια για το κλίμα.

Το ταμείο δεν αιτιολόγησε για ποιο λόγο αποφάσισε να αλλάξει τη στάση του. Ωστόσο, έχει πει στο παρελθόν ότι ενώ μερικές φορές υποστηρίζει τους στόχους για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) που υποβάλλονται από ομάδες ακτιβιστών, κρίνει προσεκτικά κάθε περίπτωση και βάσει της αξίας της.

Η ομάδα «Follow This» σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανέφερε ότι η NBIM ως σημαντικός επενδυτής θα πρέπει να επιδείξει ηγετικό ρόλο στα θέματα για το κλίμα.

«Η NBIM απέτυχε στην πρώτη πραγματική δοκιμασία της νέας πολιτικής της σε ψηφοφορία για το κλίμα», αναφέρει ο ιδρυτής του «Follow This», Μαρκ φαν Μπάαλ.

Το νορβηγικό ταμείο, το οποίο στηρίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, έως τα τέλη του 2022 κατείχε το 2,73% των μετοχών της BP αξίας σχεδόν 2,8 δισ. δολαρίων.

Το διοικητικό συμβούλιο της BP συνέστησε στους μετόχους να καταψηφίσουν το ψήφισμα λέγοντας ότι είναι «ασαφές» αναφορικά με το πώς πρέπει να κινηθεί η εταιρεία.

Οι σύμβουλοι επενδύσεων ISS και Glass Lewis συνέστησαν επίσης στους μετόχους της BP να αντιταχθούν στο ψήφισμα, ενώ το Local Authority Pension Fund Forum της Βρετανίας ζήτησε από τους επενδυτές να το υποστηρίξουν.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η BP ανακοίνωσε ότι αλλάζει τα σχέδιά της να μειώσει τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40% έως το 2030. Πλέον ο στόχος που έχει θέσει προβλέπει μείωση της παραγωγής κατά 25%, μια απόφαση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους ακτιβιστές για το κλίμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια