Μέχρι το φθινόπωρο θα συνεχίσει να πλήττει τους Γάλλους καταναλωτές ο πληθωρισμός των τροφίμων. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η κυβέρνηση επιδιώκει να πατάξει τα υψηλά περιθώρια κέρδους των μεγάλων εταιρειών τροφίμων.

Γαλλία: Τρεις στους 4 Γάλλους δυσαρεστημένοι με τον Μακρόν

«Θα είμαι ειλικρινής, οι τιμές των τροφίμων θα είναι δύσκολες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων θα μπορούσαν να ξανανοίξουν «σε ορισμένες χρονικές στιγμές». Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ κάλεσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τις εταιρείες να επαναδιαπραγματευτούν με τους λιανοπωλητές για να μετακυλήσουν το χαμηλότερο κόστος στους καταναλωτές, προειδοποιώντας τες ότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυστηρότερα μέτρα από την κυβέρνηση.

Πίεση και δυσαρέσκεια

Η χειρότερη κρίση του κόστους ζωής εδώ και μια γενιά ασκεί πρόσθετη πίεση στον Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη μαζικές διαμαρτυρίες για την απόφασή του να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στη Γαλλία, η τιμή για το μαγείρεμα ενός παραδοσιακού πιάτου coq-au-vin (κόκορα κρασάτου) έχει αυξηθεί κατά 15,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, πάνω από τον γενικό πληθωρισμό, σύμφωνα με τον προσαρμοσμένο δείκτη τροφίμων του Bloomberg για τη χώρα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Iνστιτούτου Ifop για την εφημερίδα Journal du Dimanche, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Απριλίου, σχεδόν τρεις στους τέσσερις Γάλλους δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κυρίως λόγω της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Οι Γάλλοι που δηλώνουν«ικανοποιημένοι» με τον Εμανουέλ Μακρόν είναι πλέον μόνο 26% (- 2% σε ένα μήνα).

Αυτός είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας πτώσης, αλλά και το τρίτο χειρότερο επίπεδο δημοτικότητας από την εκλογή του το 2017: χειρότερα είχε πάει μόνο το Νοέμβριο του 2018 (25%) και τον Δεκέμβριο του 2018 (23%), στο αποκορύφωμα της κρίσης των «Κίτρινων Γιλέκων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή