Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα πως, αν η Ομάδα των 7 (G7) απαγορεύσει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, η Μόσχα θα απαντήσει καταργώντας τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, η οποία επιτρέπει ζωτικής σημασίας εξαγωγές δημητριακών από την Ουκρανία.

Τι εξετάζει η G7

Η Ομάδα των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει σχεδόν πλήρως τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο ιαπωνικές κυβερνητικές πηγές. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα σταματήσει να συμμετέχει στη συμφωνία για τα σιτηρά, η ισχύς της οποίας πρόκειται να εκπνεύσει στις 18 Μαΐου.

Βρετανική ανάλυση: Η Ουκρανία κινδυνεύει να γίνει «εύκολη λεία» στους Ρώσους

«Αυτή η ιδέα των ηλιθίων της G7 για μια πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών προς τη χώρα μας είναι ωραία επειδή σημαίνει αντίστοιχη απαγόρευση των εισαγωγών από τη χώρα μας, περιλαμβανομένων κατηγοριών αγαθών που είναι τα πιο ευαίσθητα για τη G7», ανέφερε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο κανάλι του στο Telegram.

«Σε μια τέτοια περίπτωση, η συμφωνία για τα σιτηρά -και πολλά άλλα πράγματα που χρειάζονται- θα τελειώσει γι’ αυτούς», πρόσθεσε.

Η ΕΕ προετοιμάζει έκτακτους περιορισμούς στις εισαγωγές

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν την επιβολή έκτακτων περιορισμών στις εισαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας σε πέντε κράτη – μέλη που βρίσκονται κοντά στην εμπόλεμη χώρα, υποκύπτοντας έτσι στις πιέσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες προχώρησαν σε απαγόρευση των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών προκειμένου να κατευνάσουν την οργή των ντόπιων αγροτών.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι το μπλοκ θα λάβει «προληπτικά μέτρα» καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Κιέβου, οι οποίες σπεύδουν να υπερασπιστούν τους αγρότες τους από την εισροή φθηνών σιτηρών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα