Ένα στα δέκα παιδιά (11%) που ζουν σε νοικοκυριά στις χώρες μέλη της ΕΕ αντιμετώπισαν υλική στέρηση* το 2021 σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat.

Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, με τους δύο πιο βασικούς να είναι η σύνθεση του νοικοκυριού και το μορφωτικό επίπεδο των γονέων, το οποίο συχνά συνδέεται με τη θέση τους στην αγορά εργασίας.

Η εκπαίδευση των γονέων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υλική στέρηση των παιδιών σε δέκα χώρες της ΕΕ.

ΕΛΣΤΑΤ – Η υλική στέρηση δεν αφορά μόνο τους φτωχούς

Το 2021, το 39% των παιδιών της ΕΕ που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλότερης εκπαίδευσης (το πολύ κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση – επίπεδα ISCED 0-2) αντιμετώπισαν υλική στέρηση, σε σύγκριση με 4% για τα παιδιά σε νοικοκυριά ανώτερης εκπαίδευσης (τριτοβάθμια εκπαίδευση – επίπεδα ISCED 5- 8).

Σε 10 χώρες της ΕΕ, περισσότερα από τα μισά παιδιά σε νοικοκυριά κατώτερης εκπαίδευσης αντιμετώπισαν υλική στέρηση, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Ρουμανία (85%), τη Βουλγαρία (83%) και την Ουγγαρία (78%). H Ελλάδα φιγουράρησε στην 6η θέση με 62%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πολωνία (9%), τη Γερμανία και την Εσθονία (16%).

Μεταξύ των νοικοκυριών όπου οι γονείς είχαν τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής υλικής στέρησης τα σκήπτρα κράτησε η Ελλάδα (16%), ενώ την ακολούθησαν η Βουλγαρία (12%) και η Κύπρος (10%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παιδικής υλικής στέρησης σε αυτή την κατηγορία καταγράφηκαν στη Σλοβενία (σχεδόν 0%),  και σε Τσεχία, Σουηδία, Πολωνία (1%).

*Το ποσοστό υλικής στέρησης αντιστοιχεί στο ποσοστό των παιδιών κάτω των 16 ετών που υποφέρουν από την αναγκαστική έλλειψη τουλάχιστον τριών ειδών από τα ακόλουθα 17 (μη σταθμισμένα) είδη:
-Μερικά καινούργια ρούχα
-Δύο ζευγάρια παπούτσια
-Φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθημερινά
-Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι καθημερινά
-Κατάλληλα βιβλία
-Εξοπλισμός υπαίθριου ελεύθερου χρόνου
-Παιχνίδια σε εσωτερικούς χώρους
-Δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου
-Γιορτές
-Πρόκληση φίλων
-Σχολικές εκδρομές
-Διακοπές
-Νοικοκυριό: Αντικατάσταση φθαρμένων επίπλων
-Νοικοκυριό: Καθυστερήσεις
-Ενήλικες στο νοικοκυριό: Διαδίκτυο
-Νοικοκυριό: Το σπίτι επαρκώς ζεστό
-Νοικοκυριό: Αυτοκίνητο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ