Απροσδόκητη βελτίωση κατέγραψαν για έκτο μήνα οι επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας, καθώς η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά από το ενεργειακό σοκ.

Γερμανία: Οριακά αποφεύγει την ύφεση η οικονομία

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε στο 92,2 από το αναθεωρημένο 91 του προηγούμενου μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του αμερικανικού οικονομικού πρακτορείου είχαν προβλέψει μικρή πτώση.

Στασιμότητα

«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτή την οικονομία η οποία ούτε καταρρέει ούτε αναπτύσσεται δυναμικά», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Clemens Fuest στην τηλεόραση του Bloomberg. «Πρόκειται για μια οικονομία σε στασιμότητα και το ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να βγάλει την οικονομία από τη στασιμότητα. Κάτι που θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό θα ήταν η περαιτέρω βελτίωση των αλυσίδων εφοδιασμού και ίσως μια προοπτική για διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία.»

Η Γερμανία ακροβατούσε στα όρια της ύφεσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς οι εταιρείες και τα νοικοκυριά αντιμετώπιζαν την εκτίναξη των λογαριασμών θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, το κόστος του φυσικού αερίου έχει πέσει φέτος, επιτρέποντας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αποφύγει το χειρότερο σενάριο ελλείψεων και διακοπών ρεύματος.

Αυτό ενίσχυσε την οικονομική δραστηριότητα, αν και με άνισο τρόπο μεταξύ των διαφόρων τομέων: Η ζήτηση για υπηρεσίες αυξάνεται, ενώ παρατηρείται διαρκής πτώση στον υπερμεγέθη κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την Παρασκευή η S&P Global.

Αμυδρή ακτίνα φωτός

Υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία: Τα εργοστάσια μπόρεσαν να βασιστούν σε ένα μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και επωφελήθηκαν από τη χαλάρωση των συμφορήσεων στον εφοδιασμό.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε ότι η οικονομία μπορεί να σημειώσει ελαφρά ανάπτυξη στο σύνολο του έτους. Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε ύφεση – αυξάνοντας την προοπτική ότι η πιο επιθετική σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα τερματιστεί σύντομα.

Αλλά ο Fuest προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η έως τώρα ταχεία αύξηση του κόστους δανεισμού να επιβραδύνει έντονα την οικονομική δραστηριότητα.

«Προς το παρόν φαίνεται ότι μπορεί να καταφέρουμε μια ήπια προσγείωση, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να είναι ξεκάθαρο», δήλωσε. «Βλέπουμε ορισμένους τομείς όπου έχουμε ισχυρότερο αντίκτυπο, όπως οι κατασκευές, οι οποίες πηγαίνουν πολύ άσχημα στη Γερμανία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή