Περίπου 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αναμένεται στείλει σήμερα στην Ευρώπη η Gazprom μέσω Ουκρανίας, έναντι 38,9 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός. Την ίδια ώρα ανακούφιση προκαλεί το γεγονός ότι οι αποθήκες της Ευρώπης είναι κατά το ήμισυ γεμάτες και η πλήρωση συνεχίζεται…

Υπενθυμίζεται ότι η γραμμή διέλευσης μέσω της Ουκρανίας παραμένει η μόνη οδός για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης καθώς η άντληση μέσω του Nord Stream έχει διακοπεί πλήρως.

Φυσικό αέριο: Σε ιστορικά υψηλά η πληρότητα στις αποθήκες – Οι νέες «απειλές» της Μόσχας

Οι προειδοποιήσεις

Πριν από μία εβδομάδα, η Gazprom, ο κρατικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ρωσίας προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κατάφερε να περάσει τον χειμώνα παρά τις περικοπές στις προμήθειες ρωσικού αερίου λόγω των ήπιων θερμοκρασιών, αλλά προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η φύση θα κάνει ξανά ένα τέτοιο δώρο».

Σε ανακοίνωσή της στο Twitter, ανέφερε ότι η ανανέωση των αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα δεν θα είναι εύκολη, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για «αποφάσεις με πολιτικά κίνητρα που στοχεύουν στην παύση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου».

Κυρώσεις και αντίποινα

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέρυσι ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο αγώνας για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με εισαγωγές από όλο τον κόσμο προκάλεσε μια άνοδο των τιμών και μια μεγάλη κρίση κόστους ζωής που κόστισε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η Ευρώπη βγαίνει από αυτόν τον χειμώνα με τις αποθήκες τις κατά το ήμισυ γεμάτες, κοντά στα υψηλά ρεκόρ για τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Οι ροές των ρωσικών αγωγών προς την Ευρώπη ανέρχονται επί του παρόντος κατά μέσο όρο σε περίπου 67 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα τον Απρίλιο του 2023, σε σύγκριση με περίπου 281 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τον Alex Froley, ανώτερο αναλυτή LNG στην αγορά ειδικών ICIS.

Η πτώση των εξαγωγών έχει βλάψει τα ταμεία της Ρωσίας, με τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σύμφωνα με πληροφορίες να είναι 40% έως 50% χαμηλότερα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του προηγούμενου έτους.

Ο κ. Froley υπογράμμισε μάλιστα, ότι «επειδή οι βιομηχανίες και οι καταναλωτές μείωσαν τη ζήτησή τους λόγω των υψηλών τιμών και ήταν ένας ήπιος χειμώνας , η Ευρώπη έχει πολύ περισσότερο αέριο σε αποθήκευση από ό,τι θα περίμενε κανείς». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο κρύος καιρός τον επόμενο χειμώνα μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση και τις τιμές ξανά.

«Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι παρόλο που οι τιμές έχουν μειωθεί από πέρυσι, εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσιες από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας και θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλές για μερικά χρόνια», πρόσθεσε.

Γεμάτες κατά το ήμισυ οι αποθήκες

Την ανησυχία για τον επόμενο χειμώνα αμβλύνει το γεγονός ότι στο τέλος της χειμερινής περιόδου, οι χώροι αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ είναι γεμάτοι κατά το ήμισυ:

Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά το 57,5%, αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα, και καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό για τις αρχές Απριλίου τουλάχιστον από το 2011.

Το επίπεδο είναι περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών.

«Οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ είναι περισσότερες από το μισό γεμάτες, πράγμα που σημαίνει ότι ολοκληρώσαμε αυτή τη σεζόν θέρμανσης σε μια άνετη θέση», δήλωσε στους FT η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, τονίζοντας ότι το μπλοκ έχει πλέον μεγαλύτερο περιθώριο να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια