Παγκόσμια πρωτιά κατέγραψε ο ελληνικός ντάκος στη λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον γαστρονομικό ιστότοπο Taste Atlas, όπου στις 50 πρώτες θέσεις συμπεριλήφθηκαν ακόμη πέντε δημοφιλείς ελληνικές σαλάτες: η χωριάτικη στην 5η θέση, τα χόρτα στην 24η, η πατατοσαλάτα στην 33η, η παντζαροσαλάτα στην 35η και η τονοσαλάτα στην 50ή.

Μεσογειακή διατροφή: Σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας

«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάππαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας», αναφέρει στην περιγραφή του το Taste Atlas παραθέτοντας και τα βασικά συστατικά τού εν λόγω πιάτου – κρητικό παξιμάδι, ντομάτα, μυζήθρα, ελαιόλαδο, ρίγανη, ελιές, κάππαρη, αλάτι.

Στροφή

Αραγε, για τους έλληνες σεφ ήταν έκπληξη η διάκριση του ντάκου και των άλλων ελληνικών πιάτων; «Πρόκειται για δικαίωση, και για τη χωριάτικη και για τον ντάκο», σχολιάζει στα «ΝΕΑ» ο έλληνας σεφ Γιώργος Τσούλης. Και συνεχίζει: «Πιστεύω επίσης ότι ο ντάκος έχει περάσει τη χωριάτικη γιατί έχει πολλές υφές. Επειδή έχει την τραγανή υφή δημιουργεί ένα επιπλέον ενδιαφέρον στο στόμα. Επειτα, παίζουν ρόλο και τα λαχανικά μας και τα μυρωδικά, παίζει ρόλο η άνοδος του τουρισμού με ολοένα περισσότερους επισκέπτες να δοκιμάζουν ελληνικά πιάτα, αλλά και η στροφή των ελληνικών εστιατορίων σε “family style” φαγητό και παραδοσιακή αυθεντική κουζίνα».

Από την πλευρά του, ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Πάρης Παπαχρήστος βλέπει τη διάκριση των ελληνικών σαλατών μέσα από το πρίσμα της υψηλής διατροφικής αξίας των πρώτων υλών. «Μιλάμε για σαλάτες που έχουν ως βάση τις ελληνικές πρώτες ύλες, που είναι και εποχικές. Το καλοκαίρι, που ως επί το πλείστον έρχονται στην Ελλάδα οι τουρίστες, η ντομάτα, για παράδειγμα, είναι στην καλύτερη στιγμή της. Η εποχικότητα συνδέεται και με τη διατροφική αξία.  Επίσης, οι ελληνικές σαλάτες προκαλούν πληρότητα. Ενας ντάκος είναι ένα πλήρες γεύμα, περιέχει τα πάντα, άμυλο, πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, τα οποία προκαλούν την αίσθηση του κορεσμού».

Υποχρεώσεις

Τη σημασία της διάκρισης για τη χώρα μας υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο βραβευμένος έλληνας σεφ Λευτέρης Λαζάρου.

«Κατ’ αρχάς, είναι πάρα πολύ συγκινητικό και αισιόδοξο ένας τέτοιος οδηγός να αναγράφει μέσα στα κορυφαία εκατό γευστικά πιάτα έξι ελληνικά, και αυτά να είναι σαλάτες. Βλέπετε πώς ένα κριθαροκούλουρο, ο ντάκος δηλαδή, μπορεί να συγκινήσει τόσους ανθρώπους. Είναι μια τιμητική διάκριση που μας γεμίζει υποχρεώσεις να μπορέσουμε να πάμε τον πρωτογενή τομέα εκεί που του αξίζει. Πρέπει να δουλέψουμε συσπειρωμένοι επάνω σε αυτό. Φανταστείτε πόσοι ξένοι διαβάζοντας τη λίστα με τις ελληνικές σαλάτες θα ψάξουν να βρουν κάποια υλικά από την Ελλάδα. Από πού θα τα προμηθευτούν όμως;

Η γαστρονομία πάει χέρι χέρι με τον πρωτογενή τομέα. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο, να μπορέσουμε να παραγάγουμε και να αυξήσουμε τον πρωτογενή μας τομέα για να μπορέσουμε να γίνουμε μέσω της εξωστρέφειας πρωταγωνιστές και στο ράφι της Ευρώπης.

Αν ρωτήσετε τους ξένους, θα σας πουν ότι αγαπούν την Ελλάδα και τα ελληνικά προϊόντα. Αρα, έχουμε ένα βήμα μεγαλύτερο από κάποιους άλλους».

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης