Σαράντα ημέρες πέρασαν από τότε που ανακοινώθηκε η προκήρυξη του προγράμματος επιδοτήσεων «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και ένας μήνας από τότε που αναγγέλθηκε και η δράση της επιχορήγησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη.

Ακίνητα: Καβγάδες στις πολυκατοικίες για τα φωτοβολταϊκά και τους θερμοσίφωνες στις ταράτσες

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βέβαια στις 16 Μαρτίου έκανε προδημοσίευση του οδηγού για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με τους ηλιακούς και στις 23 του ίδιου μήνα έπραξε το ίδιο και για το πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών. Με τον τρόπο αυτό έχει δώσει τον αναγκαίο χρόνο στους δικαιούχους να προετοιμαστούν για τη διεκδίκηση των επιδοτήσεων.

Οι καθυστερήσεις

Ωστόσο, τα δύο δημοφιλή προγράμματα ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί επίσημα.

Και ως αποτέλεσμα αυτού δεν έχουν ανοίξει και οι διαδικτυακές πλατφόρμες για την υποβολή των αιτήσεων.

Πού οφείλεται η καθυστέρηση;

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, για τις δύο δράσεις απαιτείται η έκδοση έγκρισης για τη διάθεση των κοινοτικών και εθνικών πόρων από την υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών για τις κρατικές ενισχύσεις. Το έγγραφο αυτό είναι προαπαιτούμενο για την προκήρυξη τους προκειμένου να είναι σύννομοι οι προϋπολογισμοί των δύο προγραμμάτων.

Επιπροσθέτως για την επίσημη δημοσίευση των οδηγών χρειάζεται και η έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την επισημοποίηση των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής.

Πότε θα ανοίξουν οι πλατφόρμες

Πηγές του ΟΤ, αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένει την έγκριση της υπηρεσίας των κρατικών ενισχύσεων για το «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» πιθανότατα σήμερα στις 24 Απριλίου.

Επόμενο βήμα θα είναι να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για τον οδηγό του προγράμματος. Και για να βγει απαιτείται η συλλογή των υπογραφών των αρμόδιων υπουργών.

Στο δια ταύτα, οι πληροφορίες, θέλουν στην καλύτερη των περιπτώσεων ο οδηγός να δημοσιεύεται επίσημα προς το τέλος της εβδομάδας και πιθανόν να ανοίξει και η πλατφόρμα. Αν όχι τότε όλα δείχνουν την πρώτη εβδομάδα του Μαίου.

Ως προς το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», οι πληροφορίες του ΟΤ θέλουν τη σχετική έγκριση της υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών να φτάνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την Πρωτομαγιά.

Χονδρικά στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαίου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για τους θερμοσίφωνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης