Για τη μεταφορά των Ελλήνων από το Σουδάν μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μία «σύνθετη επιχείρηση», ενώ δήλωσε πως έχει επικοινωνήσει ήδη τέσσερις φορές με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ευχαριστώντας ιδιαίτερα την Γαλλία για την συνδρομή της, καθώς και ότι έχει δώσει εντολή δύο αεροσκάφη μας να βρίσκονται στην νότια Αίγυπτο, τα οποία θα κινηθούν μόνον εφόσον εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων..

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σπανίως κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο ποτέ δεν τις αμφισβητεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης από Χανιά: Ο λαός δεν θέλει δεύτερη φορά συμφορά

«Βλέπω θετική ενέργεια και περισσότερο κόσμο από ό,τι είχαμε το 2019 και αυτή για εμένα είναι η καλύτερη δημοσκόπηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς γιατί άλλαξε το κλίμα για το κόμμα του μετά τα Τέμπη, σημείωσε πως «ήταν ένα μεγάλο συλλογικό σοκ, ανέλαβα την ευθύνη που μου αναλογούσε», αλλά από εκεί και πέρα, λόγω και της κρισιμότητας των επικείμενων εκλογών για τη χώρα, ο ίδιος πιστεύει ότι ο κόμος συσπειρώνεται και πάλι στη ΝΔ.

«Ισχυρή ΝΔ για να μην έχουμε κυβέρνηση ηττημένων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε εκ νέου για την «κυβέρνηση ηττημένων», με τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, υποστηρίζοντας πως «ο μόνος τρόπος να μη γίνει πράξη, είναι μία ισχυρή ΝΔ».

«Από αυτούς τους ανθρώπους φτάσαμε κοντά στην καταστροφή το 2015, γι’ αυτό και είπα ότι είναι αδιανόητο να παίζουν κάποιοι μονόπολη», τόνισε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ερωτηθείς για το debate, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι: «Η πρώτη κάλπη θα πρέπει να έχει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το σύστημα μας είναι κοινοβουλευτικό, όχι προεδρικό. Να καθίσουμε μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη… Μόνο μία χειραψία έχουμε ανταλλάξει…», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για debate μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν από τις δεύτεες κάλπες.

«Όχι σε κυβέρνηση ανοχής»

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί κυβέρνησης ανοχής, υπογραμμίζοντας: «Σε καμία περίπτωση εγώ δεν θα ζητήσω ανοχή, διεκδικώ κοινοβουλευτική αυτοδυναμία».

Και προσέθεσε πως «δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», αναφέροντας πως η Νέα Δημοκρατία εγγυάται ανάπτυξη και σταθερότητα.

«Δεν μου κάνει εντύπωση γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα Ανδρουλάκη να συμπιέζεται με όλη αυτή τη δημιουργική ασάφεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος δεν θα δεχτεί «ποτέ σενάριο που δεν έχει την πλειοψηφία της Βουλής».

«Τονίζω ότι η πρώτη κάλπη θα θέσει το ‘βατήρα’, για να πετρύχουμε αυτοδυναμία στη δεύτερη», είπε.

Κληθείς να απαντήσει εάν θα καταβάλει προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, επανέλαβε πως θα τιμήσει τις συνταγματικές επιταγές:

«Θα σεβαστώ το σύνταγμα, θα παραλάβω την εντολή που θα μου έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, εάν είμαστε πρώτο κόμμα, που πιστεύω ότι θα είμαστε», ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο πως θα αποφασίσει εάν θα την αξιοποιήσει αφού δει πρώτα τα εκλογικά αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς για το debate, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η πρώτη κάλπη θα πρέπει να έχει debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», τονίζοντας πως «το σύστημά μας είναι κοινοβουλευτικό, όχι προεδρικό», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για debate μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα πριν από τις δεύτερες κάλπες:

«Η πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής, πρέπει να έχει debate με όλους. Στις δεύτερες καλπες υπάρχει λογική, γιατί κάποιος θα πάρει το μπόνους».

«Προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης ΝΔ το ΕΣΥ»

Ο πρωθυπουργός, κάνοντας έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, είπε ότι οι κεντρικές δεσμεύσεις του τηρήθηκαν και ότι προφανώς υπήρχαν και καθυστερήσεις και λάθη.

Δεσμεύτηκε ότι θα αποτελέσει κεντρική του προτεραιότητα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ τόνισε πως και στη Δικαιοσύνη «χρειάζεται να τρέξουμε με πιο γρήγορα βήματα».

«Προφανώς και οι πρωθυπουργοί πρέπει να κλείνουν τον κύκλο τους κάποια στιγμή. Πάντα πίστευα ότι χρειάζονται δύο τετραετίες για να αλλάξει κανείς την Ελλάδα. Σίγουρα χρειαζόμαστε δύο τετραετίες για να πούμε ότι η Ελλάδα άλλαξε πίστα και γίναμε Ευρώπη. Το έλεγα από την πρώτη στιγμή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν ένας πρωθυπουργός πρέπει να κλείνει τον κύκλο του στα 8 χρόνια, απάντησε «πιθανόν».

«Δεν κρίνω την ηθική ενός χώρου από μεμονομένες συμπεριφορές»

Ερωτηθείς για την εικόνα της χώρας στην Ευρωβουλή, είπε ότι ο ίδιος ήταν προσεκτικός για την υπόθεση Γεωργούλη και πως δεν θα εξάγει συμπεράσματα για την ηθική ενός χώρου από μια μεμονωμένη συμπεριφορά.

Αντίθετα, τόνισε πως το αισχρό hashtag «ndpederastes» έγινε «οργανωμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών είπε ότι η εισήγησή του είναι να αλλάξει και να γυρίσουμε πάλι σε λίστα όπως στο ψηφοδέλτια Επικρατείας.

«Κάνω κι εγώ τη δική μου αυτοκριτική και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να πάμε στο αντιστάρ system. Θα το δείτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως έχει καταλήξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ και είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα