Την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος τους διεκδίκησαν σήμερα οι αμυγδαλοπαραγωγοί, οι οποίοι πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 25 Απριλίου συλλαλητήρια με τρακτέρ στην Αγιά, την Όσσα και την Ελασσόνα.

Οι αγρότες ζήτησαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα de minimis και οι αμυγδοκαλλιεργητές στον νομό Λάρισας αλλά και οι υπόλοιπες αμυγδαλοπαραγωγικές περιοχές. Και αυτό γιατί, οι αποζημιώσεις των 500.000 ευρώ αφορούν μόνο σε τρία χωριά της Μαγνησίας.

Λάρισα: Σε απόγνωση αμυγδαλοπαραγωγοί – Μένουν εκτός de minimis

Στην Αγιά, για άλλη μια φορά οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, ξεκαθαρίζοντας ότι, όπως κέρδισαν την αναπλήρωση του εισοδήματος σε ορισμένα προϊόντα όπως τα μήλα, έτσι και τώρα θα συνεχίσουν τον αγώνα και για να αναπληρωθεί το εισόδημα και για τα άλλα προϊόντα αλλά και για τα γενικότερα αιτήματα που αφορούν το κόστος παραγωγής και την κατοχύρωση εγγυημένων τιμών.

Τι διεκδικούν

Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων των αγροτών συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Να εξασφαλιστεί κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και για τον νομό Λάρισας και για όλες τις περιοχές που καλλιεργούν αμύγδαλα, και όχι μόνο για τρία χωριά της Μαγνησίας, καθώς όλοι οι παραγωγοί τη δικαιούνται.
  • Να ενταχθούν τα κεράσια στην κάλυψη του χαμένου εισοδήματος.
  • Να δοθούν άμεσα τα 50 ευρώ ανά στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς, τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα, με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος, και είχε δεσμευτεί γι’ αυτά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά δεν υπάρχουν στο δελτίο Τύπου του υπουργείου. Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στα κάστανα του νομού Λάρισας όπως υπήρχε υπόσχεση, αλλά και ο ΕΛΓΑ κατέγραψε, τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιά σήψης και τα 150 ευρώ/στρέμμα δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος της απώλειας εισοδήματος
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ, των μόλις 76 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, κι αυτών κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των αγροτών, καθώς στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. Πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση μέσων – εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO