
Απότομη αύξηση συνέχισαν να παρουσιάζουν οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν από 23,5 ευρώ ανά 100 kWh σε 28,4 ευρώ ανά 100 kWh. Οι μέσες τιμές φυσικού αερίου αυξήθηκαν επίσης σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, από 7,8 ευρώ ανά 100 kWh σε 11,4 ευρώ ανά 100 kWh το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Οι τιμές αυτές είναι οι υψηλότερες που έχει καταγράψει η Eurostat.
Τα μέτρα που επέλεξαν οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ
Μετά από την σημαντική αύξηση των τιμών που ξεκίνησε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά εκτινάχθηκε στα ύψη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχουν πρόσφατα δείξει σημάδια σταθεροποίησης, εν μέρει λόγω των πολιτικών και των παρεμβάσεων των κυβερνήσεων της ΕΕ. Οι χώρες της ΕΕ επέλεξαν μια σειρά από διαφορετικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των φόρων και των τελών, η προσωρινή απαλλαγή των καταναλωτών από τους φόρους, τα ανώτατα όρια τιμών, η παροχή εφάπαξ ενίσχυσης ή η χορήγηση κουπονιών στους τελικούς καταναλωτές, ενώ ορισμένες χώρες εφάρμοσαν ρυθμιζόμενες τιμές.
Φυσικό αέριο: Η κατανάλωση στην ΕΕ μειώθηκε κατά 17,7% – Το ποσοστό της Ελλάδας
Σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το μερίδιο των φόρων στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε απότομα από 36% σε 16% (-18,3%) και στο λογαριασμό του φυσικού αερίου από 27% σε 14% (-15,8%), ενώ όλες οι χώρες της ΕΕ έθεσαν σε εφαρμογή κυβερνητικά επιδόματα και επιδοτήσεις ή μείωσαν τους φόρους και τις εισφορές για να μετριάσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος. Αυτά τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ μείωσαν τις τιμές της ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή, επιβάρυναν τα δημόσια ταμεία.

Αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις χώρες της ΕΕ εκτός από τη Μάλτα και τις Κάτω Χώρες
Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν σε όλα τα μέλη της ΕΕ, εκτός από τη Μάλτα (-3%, σε εθνικά νομίσματα) και τις Κάτω Χώρες (-7%), το δεύτερο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Οι τιμές στη Μάλτα ρυθμίζονται, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση στηρίζει τους καταναλωτές με εφάπαξ ποσά και μείωση των φόρων. Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+112%), την Τσεχία (+97%), τη Δανία (+70%), τη Λιθουανία (+65%) και τη Λετονία (+59%), ενώ οι χαμηλότερες στο Λουξεμβούργο (+3%), την Αυστρία και τη Γερμανία (αμφότερες +4%) και την Πολωνία και τη Βουλγαρία (αμφότερες +5%).
Εκφρασμένες σε ευρώ, οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ήταν οι χαμηλότερες στην Ουγγαρία (10,8 ευρώ ανά 100 kWh), τη Βουλγαρία (11,5 ευρώ) και τη Μάλτα (12,8 ευρώ) και οι υψηλότερες στη Δανία (58,7 ευρώ), το Βέλγιο (44,9 ευρώ) και την Ιρλανδία (42,0 ευρώ).
Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ
Μεταξύ του δεύτερου εξαμήνου του 2021 και του δεύτερου εξαμήνου του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν και στις 27 χώρες της ΕΕ. Οι τιμές του φυσικού αερίου (σε εθνικά νομίσματα) αυξήθηκαν περισσότερο στην Τσεχία (+231%), τη Ρουμανία (+165%), τη Λετονία (+157%), τη Λιθουανία (+112%) και το Βέλγιο (+102%). Υπήρξαν μόνο δύο αυξήσεις κάτω του 20%: Η Κροατία (+14%) και η Σλοβακία (18%). Όλες οι αυξήσεις των τιμών προέρχονται από τη συνιστώσα της ενέργειας και της προμήθειας, κυρίως λόγω της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ