Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής θα μπορούσε να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 91%, καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό και να σταθεροποιήσει το πέσο, το οποίο έχει υποχωρήσει στη μαύρη αγορά.

Με τον πληθωρισμό της Αργεντινής να ξεπερνά το 100%, η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα κατά 300 μονάδες βάσης στο 81% σε μια προσπάθεια να το θέσει υπό έλεγχο.

Αντίο στο δολάριο λέει η Αργεντινή – Θα πληρώνει την Κίνα σε γιουάν

«Αναμένεται άνοδος 1.000 μονάδων βάσης και το Leliq (επιτόκιο) θα ανέλθει στο 91%,» δήλωσε μια πηγή στο Reuters, προσθέτοντας: «Σήμερα η BCRA (κεντρική τράπεζα) κλονίζει το επιτόκιο».

Μια δεύτερη πηγή, σύμβουλος στην κεντρική τράπεζα που ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη, είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της αναλύει μια άλλη αύξηση, αλλά δεν είπε πόσο.

Το πέσο στη μαύρη αγορά

Η είδηση ​​για την απότομη δυνητική αύξηση των επιτοκίων ανέβασε το πέσο στη μαύρη αγορά, το οποίο ενισχύθηκε περισσότερο από 3% στα 460 ανά δολάριο την Πέμπτη, αν και ήταν ακόμη πάνω από 100% από την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία των 222 ανά δολάριο.

Ένα υψηλότερο επιτόκιο προσφέρει περισσότερα κίνητρα στους αποταμιευτές να διατηρήσουν τα κεφάλαιά τους σε πέσος, ενισχύοντας το τοπικό νόμισμα, αλλά επιβαρύνει τον δανεισμό και την οικονομική ανάπτυξη.

Η Αργεντινή, ένας σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής σιτηρών και βοείου κρέατος, παλεύει με τον πληθωρισμό που ξεπέρασε το 104% τον Μάρτιο, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν φέτος κατά περίπου 110%-130%. Το νόμισμα πέσο χάνει επίσης γρήγορα αξία έναντι του δολαρίου.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής έχει ένα πρόγραμμα δανείου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο περιλαμβάνει στόχους να έχει θετικό πραγματικό επιτόκιο, να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό και να δημιουργήσει τα πενιχρά συναλλαγματικά της αποθέματα

Καμπανάκι από Fitch

Η Fitch Ratings κάνει λόγο για «εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση» για την Αργεντινή (με χαμηλή αξιολόγηση CCC–), καθώς η χώρα διενεργεί ανταλλαγές χρέους τίτλων αργεντίνικου πέσο από τον Ιούλιο του 2022. Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση άρχισε επίσης να αγοράζει χρεόγραφα σε ξένο νόμισμα τον Ιανουάριο του 2023 μέσω της δευτερογενούς αγοράς για να παρατείνει τη λήξη του χρέους . Οι αρχές πραγματοποίησαν συνομιλίες με τράπεζες, ασφαλιστικούς παρόχους και ιδιώτες κατόχους τοπικών ομολόγων της Αργεντινής που λήγουν το 2023, ζητώντας από τους κατόχους να ανταλλάξουν τα ομόλογα με νέα ομόλογα που λήγουν το 2024 και μετά.

«Η ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου τομέα βρίσκεται υπό εντεινόμενη πίεση, όπως αντικατοπτρίζεται στην πρόσφατη υποβάθμιση της Αργεντινής από τον Fitch σε «CCC–» από «CCC» τον Οκτώβριο του 2022», αναφέρεται. Η υποβάθμιση αντανακλά βαθιές μακροοικονομικές ανισορροπίες και περιορισμένη εξωτερική ρευστότητα, υπονομεύοντας την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους της χώρας. Αυτή η επισφαλής κατάσταση αντικατοπτρίζει την άποψη της Fitch ότι η ικανότητα αποπληρωμής σε τοπικό νόμισμα διακυβεύεται, καθώς μεγάλος όγκος χρεών σε πέσος λήγει το 2023, δημιουργώντας εκρηκτική κατάσταση ειδικά σε περίπτωση προεκλογικής αναταραχής στις αγορές.

Αριθμοί

  • 35 δις δολ ΗΠΑ είναι οι υποχρεώσεις της χώρας που λήγουν το β’ τρίμηνο 2023.
  • 2024 και 2025 θα είναι οι χρονιές που θα μεταφερθούν οι νέες λήξεις.
  • 55% με 70% των ομολογιούχων αναμένεται να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή