Σε λιγότερο από ένα μήνα, το Πανεπιστήμιο Holy Names της Καλιφόρνια, ένα καθολικό κολέγιο 154 ετών που ίδρυσαν Γαλλοκαναδές μοναχές (Sisters of The Holy Names of Jesus and Mary), θα κλείσει οριστικά. Η πανέμορφη και καταπράσινη πανεπιστημιούπολη έκτασης 60 στρεμμάτων, με εκπληκτική θέα στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο και στο Όκλαντ, θα δημοπρατηθεί και οι περίπου 1.000 φοιτητές, το 70% των οποίων προσδιορίζονται ως έγχρωμοι, θα έχουν την επιλογή να μεταφερθούν σε ένα άλλο μικρό -με αντίστοιχη δημοσιονομική πρόκληση – κολέγιο καλών τεχνών 26 μίλια μακριά, το Δομινικανό Πανεπιστήμιο της κομητείας Μάριν.

Τον Ιανουάριο, η Preston Hollow Community Capital με έδρα το Ντάλας, μια εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με assets 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εμπλοκή σε «προβληματικά» κολέγια, έστειλε μια επιστολή στον οικονομικό διευθυντή του «Holy Names», ανακοινώνοντας ότι είχε μείνει πίσω στις δόσεις ομολόγων που έπρεπε να πληρωθούν. Η χρηματοδότηση ήταν μέρος ενός πενταετούς στρατηγικού σχεδίου από τη διοίκηση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου για να αντιστραφεί το κραχ.

Πλαφόν στον αριθμό των ξένων φοιτητών βάζει η Ολλανδία

Η κατάταξη

Δυστυχώς, ο «γρήγορος θάνατος» του Holy Names University είναι μια σκηνή που είναι πιθανό να διαδραματίζεται ολοένα και περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Η κατάταξη του Forbes 2023 College Financial Grades, η οποία αξιολογεί τη λειτουργική και οικονομική βιωσιμότητα περισσότερων από 900 ιδιωτικών πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι ένα χρόνο μετά το κλείσιμο των καμπς από την Covid-19, τα κολέγια είχαν, ως επί το πλείστον, «επανέλθει στην κανονικότητα» και τα οικονομικά τους έδειχναν καλύτερα καθώς τα έσοδα από τα δωμάτια και τις επισκέψεις ανέκαμψαν, ενώ εμφανίστηκαν και ευκαιρίες για νέα παράπλευρα έσοδα. Η ομοσπονδιακή βοήθεια συνέχισε να διοχετεύεται από το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης, δίνοντας σε πολλά σχολεία που αγωνίζονταν μια ψεύτικη αίσθηση ελπίδας.

«Πολλά σχολεία δεν είναι διατεθειμένα να ρίξουν λευκή πετσέτα», λέει ο βετεράνος της χρηματοδότησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Fred Prager. Αντί να επιδιώκουν να κλείσουν, να συγχωνευθούν ή να κάνουν μια σημαντική στρατηγική αλλαγή για να προσελκύσουν μη παραδοσιακούς φοιτητές, τα ιδρύματα που «πλήττονται» μετακινούνται σε αυτό που ο Prager αποκαλεί ενδιάμεση φάση.

Οι «πρωταθλητές» στην οικονομική αξιολόγηση

Σύμφωνα με έρευνα του Forbes, εκατοντάδες ιδιωτικά, μη κερδοσκοπικά κολέγια των ΗΠΑ καταγράφουν ολοένα και περισσότερο φθίνουσες εγγραφές, ανεπαρκείς χορηγίες και ελάχιστα αποθεματικά παρά τις έντονες προσπάθειες των τελευταίων ετών. «Τα μικρά καλλιτεχνικά κολέγια συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το μόνο που έκανε η πανδημία ήταν απλώς να καθυστερήσει το αναπόφευκτο».

Οι ειδικοί της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για έναν επερχόμενο δημογραφικό πρόβλημα, καθώς ο αριθμός των φοιτητών 18 έως 22 ετών θα μειωθεί κατακόρυφα γύρω στο 2025. Μικρά ιδιωτικά κολέγια και περιφερειακά δημόσια κολέγια σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στα βορειοανατολικά, αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις.

Το ελπιδοφόρο Hampshire College

Το Hampshire College φαίνεται να έχει αποτραβηχτεί με επιτυχία από το χείλος της καταστροφής – προς το παρόν. Η μικρή σχολή τεχνών στο Άμχερστ της Μασαχουσέτης εμφανίστηκε κερδισμένη στον ετήσιο κατάλογο οικονομικών βαθμών του Forbes, και το D του 2020 φαίνεται κάτι το μακρινό. Από τότε, οι διαχειριστές κατάφεραν να διαμορφώσουν σωστά τον προϋπολογισμό. Το Hampshire, του οποίου η παιδαγωγική μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι «Επείγουσα, Απεριόριστη και Επιχειρηματική» και του οποίου οι μαθητές δεν βαθμολογούνται ούτε απαιτείται να επιλέξουν μια κατεύθυνση, πλησιάζει στο τέλος μιας πολυετούς καμπάνιας που στοχεύει να συγκεντρώσει 60 εκατομμύρια δολάρια. Το κολέγιο έχει φέρει μέχρι στιγμής περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης μιας δωρεάς 1 εκατομμυρίου δολαρίων από τον ιδρυτή της Stonyfield Organic, Gary Hirshberg, και ακόμη μια ανώνυμα δωρεά 5 εκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκε προς τιμήν του σκηνοθέτη Ken Burns.

Το Hampshire ανέπτυξε πρόσφατα μια νέα στρατηγική για την ενίσχυση των εγγραφών. Προσπαθεί να κυνηγήσει απογοητευμένους φοιτητές από το New College of Florida, το προοδευτικό δημόσιο κολέγιο φιλελεύθερων τεχνών στη Sarasota της Φλόριντα, που έχει δεχθεί επίθεση από τον κυβερνήτη Ron DeSantis.

Αυτοί που τα… καταφέρνουν

Αυτά που βάζουν «λουκέτο»

Την ίδια ώρα, το πανεπιστήμιο Notre Dame de Namur, ένα μικροσκοπικό καθολικό κολέγιο 170 ετών στο Μπέλμοντ της Καλιφόρνια, περίπου ένα μίλι από την πανεπιστημιούπολη της Oracle στη Silicon Valley, προσπαθεί να αποτρέψει τον χαμό του. Το 2021 επικεντρώθηκε αποκλειστικά στη μεταπτυχιακή και τη δια βίου εκπαίδευση. (Το Forbes δεν ορίζει πλέον βαθμό επειδή το ίδρυμα δεν εγγράφει προπτυχιακούς φοιτητές, αλλά σημείωσε C το οικονομικό έτος 2019.)

Για κάθε κολέγιο που επιτυγχάνει έναν επιτυχημένο στρατηγικό άξονα, άλλα περισσότερα θα αποτύχουν. Φέτος, το Bloomfield College στο Νιου Τζέρσεϋ, το Medaille College και το Cazenovia College στη Νέα Υόρκη, το Presentation College στη Νότια Ντακότα, το Cardinal Stritch University στο Wisconsin και το Iowa Wesleyan University ανακοίνωσαν ότι θα τερματίσουν τις εργασίες τους μετά το εαρινό εξάμηνο. Και τα έξι ιδρύματα έχουν κερδίσει χαμηλούς οικονομικούς βαθμούς στην κατάταξη του Forbes εδώ και χρόνια, υποδεικνύοντας ότι βρίσκονταν σε σοβαρή οικονομική δυσπραγία.

Οι μετεξεταστέοι

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα