Αθροιστική αύξηση των μισθών κατά 25% στο τέλος της τετραετίας. Διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μεταξύ 950 και 1.000 ευρώ – από 780 σήμερα – και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ από 1.176,5 ευρώ στα τέλη του 2022. Επαναφορά των τριετιών με την μείωση της ανεργίας η οποία προβλέπεται κάτω από το 8% στο τέλος της τετραετίας. Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα για τη βελτίωση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, μετά από δεκατέσσερα χρόνια μειωμένων και «παγωμένων» μισθών. Περαιτέρω αύξηση στις συντάξεις, αλλά και νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές.   

Πρόκειται για ορισμένα από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το προεκλογικό κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία.

Οι μισθοί

«Θα είναι η τετραετία βελτίωσης των αμοιβών», αναφέρει συχνά ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει στο τομέα αυτό, εφόσον εκλεγεί και αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας.   

Οι αυξήσεις που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνουν τα εξής:

  1.      Αύξηση μέσου μισθού πάνω από 25% στην τετραετία 2023-2027, έτσι ώστε να διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ο μέσος μισθός το 2022 ανήλθε σε 1.176,5 ευρώ έναντι 1.117 το 2021 και 1.046,3 ευρώ το 2019.
  2.      Αύξηση κατώτατου μισθού πάνω από τα 950 ευρώ από τα 780 ευρώ στα οποία διαμορφώθηκε την 1η Απριλίου 2023. Εφόσον η συνολική αύξηση και στον κατώτατο μισθό είναι στο 25% (όπως και στους μέσους μισθούς) τότε το τελικό ποσό του κατώτατου στο τέλος της τετραετίας θα φθάσει 975 ευρώ.
  3.      Μείωση της ανεργίας κάτω από το 8% έως το 2027. Αυτό σημαίνει ότι θα «επιστρέψει» το επίδομα των τριετιών στις κατώτατες αμοιβές το οποίο – σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς – επανέρχεται με την πτώση της ανεργίας ε ποσοστό κάτω από το 10%. Το ύψος του επιδόματος είναι 10% για κάθε τριετία και έως τρείς τριετίες.
  4.      Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση μισθολογίου τους από 1.1.2024.
  5.       Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα ασφαλιστικών εισφορών και μη μισθολογικού κόστους. Η σημερινή κυβέρνηση εφόσον επανεκλεγεί θα συνεχίσει το πρόγραμμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για την επόμενη τετραετία. Πέραν τούτου παραμένει σε εκκρεμότητα – και αναμένεται να εφαρμοστεί επίσης μετά τις εκλογές – η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6, ώστε να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα μείωσης  κατά πέντε μονάδες το διάστημα από 2019 έως 2023.
  6.      Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από 1/1/2024. Η αύξηση των συντάξεων θα είναι – πλέον – μόνιμη και θα δίδεται στο τέλος κάθε έτους, όπως προβλέπεται στον μηχανισμό προσδιορισμό των αυξήσεων. Ο μηχανισμός προβλέπει πως η αύξηση ορίζεται ως εξής: είναι το μισό (50%) του αθροίσματος δύο μεγεθών (πληθωρισμού + αύξηση του ΑΕΠ). Έτσι στις αρχές του 2024 αναμένεται νέα αύξηση των συντάξεων κατά 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει – συμπληρωματικά – επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω

Οι τριετίες

Η αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας και η προοπτική μείωσής τους κάτω από το 10% (στο 8% «βλέπει» την ανεργία το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στο τέλος της επόμενης τετραετίας), επαναφέρει στο προσκήνιο το επίδομα των τριετιών στις κατώτατες αμοιβές.

Η επαναφορά των τριετιών για το σύνολο των εργαζομένων σημαίνει πως όσοι έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία θα μπορούν να λάβουν προσαυξήσεις έως και 30%. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν, μόνο οι εργαζόμενοι, που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μια, δύο ή τρείς τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax