Τα θέματα της οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο ΜEGA Σαββατοκύριακο, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάζει τόνο και ύφος όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια που παρουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης σχετικά με το νόμισμα και τις τράπεζες.

Με πολλά στελέχη της ΝΔ να αφήνουν υπονοούμενα ότι σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και συνεργασίας με το ΜέΡΑ25 θα επαναληφθούν οι οδυνηρές καταστάσεις του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας αποδόμησε πλήρως αυτά τα ούτως ή άλλως έωλα και ανυπόστατα επιχειρήματα.

«Είμαστε σοβαροί; Ήρθα σε σύγκρουση με τον Βαρουφάκη το ‘15 στην πιο κρίσιμη στιγμή, και δεν έθεσα καν σε συζήτηση αυτές τις ανοησίες για το νόμισμα, διότι αυτή ήταν η γραμμή του Σόιμπλε, και θα το κάνω τώρα που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ρυθμίσαμε το χρέος;» ήταν η αυστηρή  χαρακτηριστική απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.

Τσίπρας: Γεύμα με τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Δεν αφορά καμία προοδευτική κυβέρνηση το σχέδιο Βαρουφάκη

Το σχέδιο Βαρουφάκη δεν είναι προοδευτικό, αντιθέτως είναι βαθιά συντηρητικό και δεν αφορά καμία προοδευτική κυβέρνηση σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς για της ανησυχίες της μέσης ελληνικής οικογένειας και της μεσαίας τάξης ότι πιθανώς να υπάρξει επανάληψη των ακραίων καταστάσεων που σημειώθηκαν το 2015.

Ειδικότερα, η ερώτηση ήταν: «Για τη μέση ελληνική οικογένεια κ. Πρόεδρε και τη μεσαία τάξη, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, τώρα το συζητάμε το θέμα γιατί πλησιάζουν οι κάλπες, που λέει, “γιατί να εμπιστευθώ αυτή τη φορά τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος όταν κυβερνούσατε, εκείνο το χρονικό διάστημα” -το έχουν παραδεχθεί και οι υπουργοί σας-, “επέβαλλε αρκετούς φόρους στη μεσαία τάξη” και τώρα δεν αποκλείετε από σύμμαχό σας ούτε τον κ. Βαρουφάκη ο οποίος μας λέει για κάτι «Δήμητρες», κάποια σχέδια επί χάρτου. Τι απαντάτε σ’ αυτό τον κόσμο;»

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Τσίπρα: «Καλά, τώρα είμαστε σοβαροί; Δηλαδή εγώ ήρθα σε σύγκρουση με τον Βαρουφάκη το ’15, στην πιο κρίσιμη στιγμή, τότε που υπήρχε ερώτημα για χρεοκοπία της χώρας και δεν έθεσα καν σε συζήτηση αυτές τις ανοησίες για το νόμισμα, διότι αυτή ήταν η γραμμή του Σόιμπλε. Δεν συζήτησα, δεν διαπραγματεύθηκα εγώ τη γραμμή του Σόιμπλε. Και θα το κάνω τώρα; Τώρα που εν πάση περιπτώσει βγάλαμε τη χώρα από την κρίση, τη βγάλαμε από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος.»

Με χρεοκοπία απειλούνται τώρα τα νοικοκυριά

Και εν πάση περιπτώσει, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «σήμερα αυτός που απειλείται με χρεοκοπία δεν είναι οι τράπεζες, αλλά είναι τα νοικοκυριά, είναι οι επιχειρήσεις που δεν βγαίνει ο οικογενειακός προϋπολογισμός» που κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρουσίασε το «απολύτως κοστολογημένο» πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Πάντως, επέμεινε η δημοσιογράφος, «το σχέδιο αυτό εκείνος το βάζει στο πρόγραμμά του κι εσείς δεν τον έχετε αποκλείσει θέλω να πω, ως έναν δυνάμει σύμμαχο».

«Εμείς έχουμε αποκλείσει κάθε συζήτηση που μπορεί ν’ αφορά σχέδια τα οποία δεν μπορεί να έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.» Καμία σχέση με την πραγματικότητα» επέμεινε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας.

«Αν θέλει να συζητήσει ο κ. Βαρουφάκης τέτοιου είδους σχέδια, να πάει να βρει τον κ. Σόιμπλε που ήταν φίλος του να τα κουβεντιάσουν μαζί. Αυτό δεν αφορά το αύριο της χώρας ούτε το σήμερα της χώρας. Και δεν αφορά προφανώς καμία προοδευτική κυβέρνηση αυτό. Διότι δεν είναι προοδευτικό σχέδιο αυτό, αυτό, είναι ένα σχέδιο βαθιά συντηρητικό.»

Γιατί ζητάω ισχυρή εντολή

«Εγώ, αυτό το οποίο λέω και ζητάω από τον ελληνικό λαό είναι η ισχυρή εντολή σ’ αυτή την κάλπη. Δεν θέλουμε να υπάρξει άλλη κάλπη. Να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος για να μπορέσει να συγκροτηθεί από τις εκλογές της απλής αναλογικής ισχυρή και μακράς πνοής σταθερή κυβέρνηση, προοδευτική όμως κυβέρνηση, που θα έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από αυτό το δράμα που ζούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου

Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει με ποιον θα συνεργαστούμε, είπε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς με ποιους θα σχηματίσει κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών εάν τα ποσοστά επιβάλλουν κάτι τέτοιο.

«Σε μεγάλο βαθμό, αυτό, θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αλλά εγώ θέλω να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα, ότι σ’ αυτές τις εκλογές, της απλής αναλογικής, δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου, θα βγάλουν κυβέρνηση αυτές οι εκλογές. Κατά πάσα πιθανότητα, κατά πάσα βεβαιότητα, το 1ο με το 3ο κόμμα, θα σχηματίσουν κυβέρνηση, θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.» ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα.

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο MEGA Σαββατοκύριακο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν