Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας εξέπληξε την Τρίτη τις αγορές αυξάνοντας το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, και προειδοποιώντας παράλληλα ότι μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για να ελεγχθούν οι τιμές.

Η αναμφισβήτητα επιθετική πολιτική οδήγησε το αυστραλιανό δολάριο να εκτιναχθεί στα ύψη και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ομολόγων να υποχωρήσουν. Οι αγορές ανέμεναν ότι η κεντρικής τράπεζα της χώρας θα διατηρούσε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίασή της, η Reserve Bank of Australia αύξησε τα επιτόκια στο 3,85%, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να απαιτηθεί «μερική περαιτέρω σύσφιγξη» για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο σε ένα «λογικό χρονικό πλαίσιο».

Αλλάζουν όλα στην Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας – Ποιος θα καθορίζει τα επιτόκια

Ανησυχία για τον πληθωρισμό

«Ο πληθωρισμός στην Αυστραλία έχει ξεπεράσει το αποκορύφωμά του, αλλά στο 7% εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και θα περάσει αρκετός καιρός ακόμη μέχρι να επιστρέψει στο εύρος  του στόχου», δήλωσε ο κυβερνήτης Φίλιπ Λόου.

«Δεδομένης της σημασίας της επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο εντός εύλογου χρονικού πλαισίου, το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων δικαιολογείται σήμερα».

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή του πρώτου τριμήνου την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε από τα υψηλά 33 ετών. Ωστόσο, ακόμη και αφού ληφθεί υπόψη η αύξηση της Τρίτης, προβλέπεται ότι θα επιστρέψει μόνο στο 3% – στην κορυφή της ζώνης στόχου της RBA 2-3% – στα μέσα του 2025, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

Ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να επιβραδυνθεί στο 4,5% φέτος, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη 4,75%.

«Αυτός είναι ένας τρομερά μεγάλος χρόνος για τον πληθωρισμό να ξεπεράσει τον στόχο και διατρέχει τον κίνδυνο να ενσωματωθούν υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Sean Langcake, Επικεφαλής Μακροοικονομικών Προβλέψεων της BIS Oxford Economics.

«Αυτό θα οδηγούσε τελικά σε ακόμη υψηλότερα επιτόκια, τα οποία η Τράπεζα προσπαθεί να αποφύγει καθώς επιδιώκει να διατηρήσει κάποια δυναμική στην οικονομία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή