Η ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι οι τράπεζες ανέφεραν «μια περαιτέρω σημαντική καθαρή αυστηροποίηση των πιστωτικών κριτηρίων για δάνεια προς επιχειρήσεις και για αγορές κατοικιών» το πρώτο τρίμηνο, καθώς το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και η εξασθένιση της εμπιστοσύνης επηρέασαν την οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικών δανείων στη ζώνη του ευρώ του Απριλίου 2023 (BLS), τα πιστωτικά πρότυπα –δηλαδή οι εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές των τραπεζών ή τα κριτήρια έγκρισης δανείων– για δάνεια ή πιστωτικά όρια προς επιχειρήσεις έγιναν ακόμη πιο αυστηρά (με το καθαρό ποσοστό των τραπεζών που ανέφεραν σύσφιξη να ανέρχεται σε 27 %) το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Από ιστορική σκοπιά, ο ρυθμός καθαρής σύσφιγξης των πιστωτικών προτύπων παρέμεινε στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση δημόσιου χρέους της ζώνης του ευρώ το 2011.

ΕΚΤ: Η αύξηση των επιτοκίων μείωσε τη χορήγηση δανείων και αυστηροποίησε τα τραπεζικά κριτήρια

Τα στεγαστικά δάνεια

Οι τράπεζες ανέφεραν επίσης περαιτέρω σημαντική καθαρή αυστηροποίηση των πιστωτικών τους προτύπων για δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας , ενώ η περαιτέρω καθαρή σύσφιγξη έγινε λιγότερο έντονη για την καταναλωτική πίστη και τα άλλα δάνεια προς τα νοικοκυριά(καθαρά ποσοστά τραπεζών στο 19% και 10% αντίστοιχα). Η αυστηροποίηση για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και την αγορά κατοικιών ήταν ισχυρότερη από ό,τι περίμεναν οι τράπεζες το προηγούμενο τρίμηνο και υποδηλώνει μια επίμονη αποδυνάμωση της δυναμικής των δανείων. Οι κύριοι μοχλοί της σύσφιγξης ήταν οι υψηλότερες αντιλήψεις για τον κίνδυνο και, σε μικρότερο βαθμό, η χαμηλότερη ανοχή κινδύνου των τραπεζών.

Στο πλαίσιο των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ και της μείωσης της ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών, το κόστος κεφαλαίων των τραπεζών και οι συνθήκες ισολογισμού είχαν επίσης αυστηρότερο αντίκτυπο στα πιστωτικά πρότυπα για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις της ζώνης του ευρώ. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ αναμένουν περαιτέρω, αν και πιο συγκρατημένη, αυστηροποίηση των πιστωτικών κριτηρίων για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και την αγορά κατοικίας. Για την καταναλωτική πίστη,

Οι γενικοί όροι και προϋποθέσεις των τραπεζών –δηλαδή οι πραγματικοί όροι και προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν στις δανειακές συμβάσεις– έγιναν αυστηρότεροι για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα δάνεια προς τα νοικοκυριά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η διεύρυνση των περιθωρίων για τα πιο ριψοκίνδυνα δάνεια και η αύξηση των επιτοκίων ευθύνονται για την κύρια επίδραση σύσφιξης , αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη μετακύλιση υψηλότερων επιτοκίων της αγοράς στα επιτόκια δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Περιορισμός της ζήτησης

Οι τράπεζες ανέφεραν έντονη καθαρή μείωση της ζήτησης από τις επιχειρήσεις για δάνεια ή για ανάληψη πιστωτικών ορίων το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η μείωση της καθαρής ζήτησης ήταν ισχυρότερη από ό,τι ανέμεναν οι τράπεζες το προηγούμενο τρίμηνο και είναι η ισχυρότερη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή