Εντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας: ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Δευτέρα τους τέσσερις κορυφαίους ηγέτες του Κογκρέσου στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα, μετά τις προειδοποιήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών ότι η κυβέρνηση μπορεί να έχει έλλειψη μετρητών για να πληρώσει τους λογαριασμούς της μέχρι τον Ιούνιο.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ανέφερε σε επιστολή της προς το Κογκρέσο ότι είναι απίθανο να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις πληρωμών της κυβέρνησης των ΗΠΑ «δυνητικά ήδη από την 1η Ιουνίου» χωρίς δράση από το Κογκρέσο.

Η εκτίμηση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο οι Ηνωμένες Πολιτείες να οδηγούνται σε μια άνευ προηγουμένου χρεοκοπία που θα κλονίσει την παγκόσμια οικονομία.

«Καμπανάκι» από Μπάιντεν και Γέλεν για άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας των ΗΠΑ

Συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται σε διπλωματικό ταξίδι, για να τον προσκαλέσει σε μια συνάντηση στις 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο. Οι δύο ηγέτες δεν έχουν κάτσει να συζητήσουν το θέμα από τον Φεβρουάριο.

Ο Μπάιντεν απηύθυνε επίσης προσκλήσεις στον ηγέτη των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις, στον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και στον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών Μιτς ΜακΚόνελ. Ο ΜακΚόνελ, η πτώση του οποίου τον Μάρτιο τον έβαλε στο περιθώριο για εβδομάδες, είπε ότι αυτός και ο Μπάιντεν είχαν μια «καλή συζήτηση» σήμερα, προσθέτοντας: «Είμαι σίγουρος ότι θα μιλήσουμε ξανά».

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ενέκριναν νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου χρέους την περασμένη εβδομάδα που περιλαμβάνει απότομες περικοπές στις δαπάνες από την υγειονομική περίθαλψη για τους φτωχούς έως τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, το οποίο η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία και ο Μπάιντεν λένε ότι δεν θα εγκρίνουν.

Ο Μπάιντεν έχει πει σταθερά ότι δεν θα διαπραγματευτεί για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, αλλά θα συζητήσει τις περικοπές του προϋπολογισμού μετά την ψήφιση ενός νέου ορίου. Το Κογκρέσο έχει συχνά συνδυάσει τις αυξήσεις του ανώτατου ορίου χρέους με άλλα μέτρα προϋπολογισμού και δαπανών.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα συναντούσε καθόλου τον ΜακΚάρθι για να συζητήσει το όριο του χρέους, θα «τονίσει ότι το Κογκρέσο πρέπει να λάβει μέτρα για να αποφύγει την χρεοκοπία χωρίς όρους» στις 9 Μαΐου.

«Χ Day»

Η νέα πιθανή “ημερομηνία X”, η οποία λαμβάνει υπόψη τις πληρωμές φόρων Απριλίου, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από μια προηγούμενη εκτίμηση , που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει έλλειψη μετρητών γύρω στις 5 Ιουνίου. Αλλά η Γέλεν πρόσθεσε κάποια περιθώρια, σημειώνοντας οι ομοσπονδιακές εισπράξεις και οι δαπάνες είναι «εγγενώς μεταβλητές». Η πραγματική ημερομηνία που το Υπουργείο Οικονομικών εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα «θα μπορούσε να είναι αρκετές εβδομάδες αργότερα από αυτές τις εκτιμήσεις», έγραψε.

«Είναι αδύνατο να προβλέψουμε με βεβαιότητα την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της κυβέρνησης», έγραψε.

Αφού έφτασε το ανώτατο όριο δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις 19 Ιανουαρίου, η Γέλεν έχει δηλώσει στο Κογκρέσο ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει τις πληρωμές για το χρέος και θα πραγματοποιήσει άλλες δαπάνες χρησιμοποιώντας έκτακτα μέτρα διαχείρισης μετρητών .

Το 2011, μια παρόμοια μάχη για το ανώτατο όριο του χρέους οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και προκάλεσε υποβάθμιση της κορυφαίας πιστοληπτικής ικανότητάς της. Αυτή τη φορά, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολες, λένε οι βετεράνοι του 2011 .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή