Τη δημιουργία 1,3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας αναμένεται να στηρίζει η χρηματοδότηση της Πολιτικής Συνοχής το 2021-2027. Ακόμη, υπολογίζεται ότι θα αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,5% κατά μέσο όρο έως το τέλος της δεκαετίας και έως και 4% σε συγκεκριμένα κράτη μέλη.

ΕΕ: Σε συμφωνία «άμεσα» για την πράσινη μετάβαση καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Θα συμβάλει επίσης στην παροχή πολλών κοινών δημόσιων αγαθών, παρέχοντας απτά και συγκεκριμένα οφέλη στους ευρωπαίους πολίτες, περιφέρειες και πόλεις.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της έκθεσης σχετικά με τα αποτελέσματα του προγραμματισμού της πολιτικής συνοχής 2021-2027 που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Πολιτική Συνοχής θα απελευθερώσει συνολικό όγκο επενδύσεων 545 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκ των οποίων τα 378 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Αυτές οι επενδύσεις θα προωθήσουν τη διαρκή κοινωνικοοικονομική σύγκλιση, την εδαφική συνοχή, μια κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη και μια ομαλή και δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Μια πιο έξυπνη και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη

Η πολιτική συνοχής υποστηρίζει σθεναρά την έρευνα και την καινοτομία και αντιμετωπίζει το ψηφιακό χάσμα. Για παράδειγμα, 83.000 ερευνητές θα έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες ερευνητικές εγκαταστάσεις ενώ 725.000 εταιρείες θα υποστηριχθούν για καινοτομία και έξυπνη ανάπτυξη.

Η πολιτική στοχεύει να υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών (που αφορούν 22.500 δημόσιες διοικήσεις) και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και υποδομών, μεταξύ άλλων μέσω της σύνδεσης 3,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας υψηλής ταχύτητας και σταθερής ψηφιακής υποδομής.

Προς μια οικονομία καθαρού μηδενικού άνθρακα και πιο ανθεκτική Ευρώπη

Οι πράσινες επενδύσεις για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα επικεντρώνονται  στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Για τον σκοπό αυτό, η Πολιτική Συνοχής υποστηρίζει έργα στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης και των ΑΠΕ που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υλοποίηση βασικών δράσεων στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU.

Για παράδειγμα, 32 εκατομμύρια τετραγωνικών μέτρων δημόσιων κτιρίων και 723.000 νοικοκυριά αναμένεται να επωφεληθούν από βελτιώσεις ενεργειακής απόδοσης, ενώ θα εγκατασταθούν 9.555 MW πρόσθετης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για την υποστήριξη της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της διαχείρισης κινδύνου καταστροφών, η πολιτική θα υποστηρίξει την κατασκευή 229.000 εκταρίων νέας πράσινης υποδομής.

Η βιώσιμη αστική κινητικότητα θα υποστηριχθεί επίσης με τη συμπερίληψη 1.230 χιλιομέτρων νέων και εκσυγχρονισμένων γραμμών τραμ και μετρό και 12.200 χιλιομέτρων ποδηλατικής υποδομής.

Το καθαρό νερό και οι βελτιωμένες υποδομές λυμάτων θα φτάσουν σε 16,4 εκατομμύρια ανθρώπους μέσω των επενδύσεων της Συνοχής.

Προς μια δίκαιη μετάβαση

Η Πολιτική Συνοχής βοηθά τους ανθρώπους και τις περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω.

Ως εκ τούτου, θα υποστηρίξει σχεδόν 39.000 επιχειρήσεις για να πετύχουν αυτήν τη μετάβαση. Ειδικότερα, περισσότερες από 5.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) θα επωφεληθούν από επενδύσεις σε νέες δεξιότητες για έξυπνη εξειδίκευση, βιομηχανική μετάβαση και επιχειρηματικότητα. Έως και 120.000 άνεργοι θα επωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας και σχεδόν 200.000 άτομα θα αποκτήσουν νέα προσόντα.

Μια Ευρώπη πιο κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς

Για να διασφαλιστεί η κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, και σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, τα Ταμεία Συνοχής υποστηρίζουν τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής τους ζωής. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη δια βίου μάθηση -κρίσιμες προτεραιότητες σε αυτό το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων- τουλάχιστον 6,5 εκατομμυρίων ανέργων. Αυτό θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ το 2030 τουλάχιστον το 60% όλων των ενηλίκων να συμμετέχουν στην εκπαίδευση κάθε χρόνο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη βελτίωση της ένταξης περισσότερων από 3 εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 600.000 ατόμων σε περιθωριοποιημένες ομάδες όπως οι Ρομά. Τα κονδύλια θα υποστηρίξουν επίσης 1,7 εκατομμύρια μαθητές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ σχεδόν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να σπουδάσουν σε νέες ή εκσυγχρονισμένες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.

Η υγεία και η μακροχρόνια περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών και του εξοπλισμού, θα επωφεληθούν από σημαντικές βελτιώσεις, ενώ 60 εκατομμύρια ασθενείς αναμένεται να λάβουν ιατρική συμβουλή ή θεραπεία σε νέες ή εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Μια πιο συνδεδεμένη Ευρώπη

Η πολιτική συνοχής θα υποστηρίξει αποτελεσματικά συστήματα μεταφορών σε όλα τα εδαφικά επίπεδα, όπως ο σιδηρόδρομος, ένας από τους ασφαλέστερους και καθαρότερους τρόπους μεταφοράς: θα κατασκευαστούν ή θα εκσυγχρονιστούν 3.900 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (TEN-T).

Τέλος, χάρη σε προγράμματα σε ολόκληρη την ΕΕ και τους γείτονές της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, θα επενδυθούν κεφάλαια σε κοινά έργα στα οποία συμμετέχουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα, 40.299 οργανισμοί και 25.456 ΜμΕ.

Ιστορικό

Η πολιτική συνοχής είναι το κύριο μακροπρόθεσμο επενδυτικό μέσο στην ΕΕ. Συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στην ΕΕ, διορθώνει τις ανισορροπίες μεταξύ χωρών και περιφερειών και ανταποκρίνεται στις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης.

Η πολιτική συνοχής εφαρμόζεται από διάφορα ταμεία:

·       Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, επενδύοντας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη όλων των περιφερειών και πόλεων της ΕΕ.

·       Το Ταμείο Συνοχής, επενδύοντας στο περιβάλλον και τις μεταφορές στις λιγότερο ευημερούσες χώρες της ΕΕ.

·       Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus, υποστηρίζοντας θέσεις εργασίας και δημιουργώντας μια δίκαιη και κοινωνικά χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία στην ΕΕ.

·       Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης υποστηρίζει τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα.

Οι στόχοι της πολιτικής είναι:

·       μια πιο ανταγωνιστική και πιο έξυπνη Ευρώπη

·       μια πιο πράσινη μετάβαση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα προς μια καθαρή οικονομία μηδενικού άνθρακα και μια ανθεκτική Ευρώπη·

·       μια πιο συνδεδεμένη Ευρώπη με την ενίσχυση της κινητικότητας·

·       μια πιο κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη·

·       μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες για μια προσέγγιση από τη βάση προς την κορυφή, που βασίζεται στον τόπο, δίνοντας τη δυνατότητα στις απομακρυσμένες περιοχές και τις τοπικές κοινότητες να προσδιορίζουν τις δικές τους προτεραιότητες και έργα με ολοκληρωμένο και συμμετοχικό τρόπο·

·       μια δίκαιη μετάβαση προς τους στόχους της Ένωσης για το 2030 για την ενέργεια και το κλίμα και μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία της Ένωσης έως το 2050, βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή