Την πιθανότητα αγοράς ξένου συναλλάγματος από τον Μάϊο, εξετάζει η Ρωσία, καθώς τα αυξανόμενα κέρδη από πετρέλαιο σταθεροποιούν τα δημόσια οικονομικά παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης για το αντίθετο, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Με τα ενεργειακά έσοδα τώρα να πλησιάζουν στο «ταβάνι» τους, το γιουάν εμφανίζεται ως το κύριο νόμισμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να πραγματοποιήσει συναλλαγές λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Ρωσία: Καταγγέλλει μπλοκάρισμα στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της από τη Δύση

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας αναμένεται εντός της εβδομάδας. Ήδη μειώνει τις πωλήσεις γιουάν, που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος τους τελευταίους δύο μήνες.

Συγκέντρωση αποθεματικών

«Θα είναι σημαντικό για την αγορά, το κράτος να αρχίσει να συγκεντρώνει αποθεματικά ξανά αντί να τα ξοδεύει», δήλωσε η Natalia Milchakova, αναλύτρια της Freedom Holding Corp. «Αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά το ρούβλι», σημείωσε.

Δεδομένου ότι οι αγορές σταμάτησαν στα τέλη Ιανουαρίου 2022 λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών πούλησε ξένο νόμισμα στο πλαίσιο ενός ανανεωμένου δημοσιονομικού μηχανισμού που έχει σχεδιαστεί για να απομονώσει την οικονομία από την αστάθεια των αγορών εμπορευμάτων. Η Ρωσία λαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των εσόδων του προϋπολογισμού της από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Οι όγκοι των αγορών σε συνάλλαγμα θα είναι αρχικά μικροί, αλλά άκρως συμβολικοί, καθώς θα δείξουν ότι η χώρα αντί να τρώει από τα αποθεματικά χτίζει», ανέφερε ο Alexander Isakov, Ρώσος οικονομολόγος.

Μια αναστροφή τώρα θα υπογράμμιζε την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει τη ροή των πετροδολαρίων ενόψει των κυρώσεων και του ανώτατου ορίου τιμών. Αν και πιέζεται από τις στρατιωτικές δαπάνες και εξακολουθεί να παρουσιάζει ένα άνευ προηγουμένου έλλειμμα, ο προϋπολογισμός βελτιώνεται εν μέρει χάρη στις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει ορισμένους φόρους πετρελαίου.

Η τιμή βάσης που χρησιμοποιείται στους υπολογισμούς της παραγωγής πετρελαίου και του φόρου βάσει των κερδών για τους παραγωγούς αργού υπολογίζεται με έκπτωση του αργού πετρελαίου Urals της χώρας προς το διεθνές σημείο αναφοράς Brent — ορίστηκε στα 34 δολάρια το βαρέλι τον Απρίλιο πριν μειωθεί σταδιακά στα 25 δολάρια από τον Ιούλιο.

Αν και το ανώτατο όριο τιμής μείωσε την τιμή του πετρελαίου της χώρας, η Ρωσία κατάφερε να αντεπεξέλθει εφαρμόζοντας την έκπτωση Urals στο Brent και αναγκάζοντας τους παραγωγούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Ένα ασθενέστερο ρούβλι φέτος, ωφέλησε επίσης μια κυβέρνηση που εισπράττει μεγάλο μέρος των εσόδων της από ενεργειακούς φόρους που εκφράζονται σε ξένο νόμισμα, αλλά ξοδεύει σε ρούβλια.

Τα πιθανά σενάρια

Ο οικονομολόγος της Rosbank, Evgeny Koshelev, «βλέπει» μια σειρά από σενάρια που περιλαμβάνουν αγορές συναλλάγματος που μεταφέρονται μέχρι τον Μάιο ή εναλλακτικά καθυστερούν τον Ιούνιο ή ακόμα και τον Ιούλιο.

Το πρώτο τρίμηνο, οι συνεισφορές από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στον ρωσικό προϋπολογισμό μειώθηκαν κατά 45% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 1,64 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Το δημοσιονομικό έλλειμμα στα τέλη Απριλίου ξεπερνά ήδη κατά πολύ τον στόχο του Υπουργείου Οικονομικών για ολόκληρο το 2023.

«Οι αγορές θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο, αλλά θα είναι πολύ μικρές» υπό τις παρούσες συνθήκες, δήλωσε ο Ντμίτρι Πολεβόι, οικονομολόγος της Locko-Invest στη Μόσχα.

Οι προοπτικές μεταβάλλονται ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων τιμών εξαγωγής του ρωσικού αργού και των αλλαγών στη φορολογική φόρμουλα που το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι θα αποφέρει περίπου 600 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Αν και το Bloomberg Economics είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει τις αγορές συναλλάγματος μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, τοποθετεί την πιθανότητα επανέναρξής τους στο 65% τον Μάιο και στο 80% τον Ιούνιο, καθώς η μείωση της παραγωγής πετρελαίου προσθέτει κάποια αβεβαιότητα.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις τιμές των Urals από την BCS Financial Group δείχνουν ότι η Ρωσία μπορεί να αρχίσει να αγοράζει μόνο το τρίτο τρίμηνο το νωρίτερο.

«Τον Μάιο και τους επόμενους μήνες, καθώς η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει, ο όγκος των πόρων που αντλούνται από το επενδυτικό ταμείο θα μειωθεί σταδιακά», δήλωσε η Natalia Lavrova, επικεφαλής οικονομολόγος της BCS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή