Αποστάσεις ασφαλείας κρατάνε από την πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι, οι οποίοι τηρώντας την παράδοση δεν βιάζονται να υποβάλουν τη δήλωσή τους. Ένα μήνα μετά την πρεμιέρα των φορο-δηλώσεων έχουν υποβληθεί 405.205 δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος.

Φορολογικές δηλώσεις: Οι κωδικοί «κλειδιά» για τους ενοικιαστές ακινήτων

Με την προθεσμία να λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023, θα πρέπει μέσα σε 59 ημέρες να υποβληθούν πάνω από 6,1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση θα πρέπει να υποβάλλονται 100.000 δηλώσεις, ακόμη και στα Σαββατοκύριακα και τις αργίες για να επιτευχθεί ο στόχος, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί. Με την χώρα να βρίσκεται σε τροχιά εθνικών εκλογών το πιθανότερο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει πρόσθετο χρονικό περιθώριο μέχρι τα τέλη Ιουλίου για την υποβολή των δηλώσεων.

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι επτά στους δέκα φορολογούμενους δεν πληρώνουν φόρο ή έχουν επιστροφή φόρου ενώ ένας στους τέσσερις που υπέβαλε δήλωση πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2022.

Συγκεκριμένα σε σύνολο 405.205 φορολογικών δηλώσεων:

–        Το 54,98% δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 222.781 είναι μηδενικά.

–        Για το 18,61% των φορολογουμένων ή 75.408 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 416 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σχεδόν οκτώ στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν ήδη λάβει την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται. Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ έχει πληρώσει 17,48 εκατ. ευρώ σε 63.948 φορολογούμενους.

–        Το 26,41% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Για 107.014 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 79,8 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 746 ευρώ.

Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό  εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

1.      Εφάπαξ με έκπτωση 3% εφόσον ο «λογαριασμός» εξοφληθεί έως  31 Ιουλίου 2023.

2.      Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως 31 Ιουλίου 2023 και η τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.

3.      Σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με ένταξη της οφειλής στην πάγια ρύθμιση.  Οι δόσεις που παρέχει η πάγια ρύθμιση είναι έντοκες με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Το συνολικό ποσό της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 4,37%, αν η αποπληρωμή καθοριστεί έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και με ετήσιο ποσοστό τόκων 5,87% εφόσον καθοριστεί αριθμός μηνιαίων δόσεων από 13 έως 24. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση ενώ η ρύθμιση επικυρώνεται μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

4.      Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax