Καυτό διήμερο αναμένεται σήμερα και αύριο για δύο από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική εν μέσω της συνεχιζόμενης αναταραχής στον -αμερικανικό κυρίως- χρηματοπιστωτικό κλάδο την ώρα που ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καίει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Έρχεται το τέλος του κύκλου σύσφιγξης από την Fed;

Η FED

Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει αύξηση στα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια για δέκατη συνεχή φορά, κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,25%. Σε αντίστοιχη κίνηση αναμένεται να προχωρήσει η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,25%.

Οι άλλες τράπεζες

Αυξήσεις αναμένονται επίσης από τη Νορβηγία ενώ η Βραζιλία εκτιμάται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού. Σε αύξηση επιτοκίων προχώρησε και η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας.

Οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και η FED έχουν ίσως το πιο δύσκολο έργο από όλους ειδικά μετά τις πρόσφατες αναταραχές στον τραπεζικό κλάδο που είδαν την αναγκαστική εξαγορά της First Republic από την JPMorgan, ενώ είχε προηγηθεί η επίσης αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS τον περασμένο μήνα.

Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης

Τα μηνύματα που καταφτάνουν είναι πολλά. Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης θα πρέπει να είναι επιφυλακτικές για πιθανούς κινδύνους που κυμαίνονται από μεγαλύτερη οικονομική πίεση έως απόκλιση στις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς παραμένουν στην πορεία περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η νομισματική πολιτική

Οι κίνδυνοι πληθωρισμού κάνουν τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν με πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, αλλά ακόμα κι έτσι θα πρέπει να παραμείνουν ευκίνητες σε περίπτωση που προκύψουν περισσότερες εντάσεις παρόμοιες με την πρόσφατη αναταραχή που προέρχεται από τις ΗΠΑ και οδήγησε στο πλήγμα που δέχτηκα η Credit Suisse Group, αναφέρεται.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ ΜακΓκραθ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι προσεκτική όσον αφορά τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις στα επιτόκια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και κάλεσε τις επιχειρήσεις να παίξουν τον ρόλο τους στην καταπολέμηση του πληθωρισμού μειώνοντας τις τιμές.

«Οι νομισματικές αρχές έχουν πολύ δύσκολες αποφάσεις να λάβουν σε σχέση με τις πολιτικές επιτοκίων», είπε ο ΜακΓκραθ δείχνοντας τα διλήμμτα που υπάρχουν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Εκτός από το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο, πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τον πραγματικό αντίκτυπο της ζωής στους ανθρώπους των αποφάσεων που λαμβάνονται», ανέφερε.

Στην Ευρωζώνη

Οι τράπεζες στην ευρωζώνη περιόρισαν τον δανεισμό περισσότερο από το αναμενόμενο μετά την εκτίναξη του κόστους δανεισμού και την αναταραχή που έπληξε τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με την ΕΚΤ. «Η αυστηροποίηση για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και την αγορά κατοικιών ήταν ισχυρότερη από ό,τι περίμεναν οι τράπεζες το προηγούμενο τρίμηνο και υποδηλώνει μια επίμονη αποδυνάμωση της δυναμικής των δανείων», σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή