Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης έχει βρεθεί στις ΗΠΑ η σχέση του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας με τον εκκεντρικό επιχειρηματία και οικονομικό «αιμοδότη» των Ρεπουμπλικάνων, Χάρλαν Κρόου.

Facebook: Ώρα αποζημιώσεων για το σκάνδαλο Cambridge Analytica

Η φιλία των δύο ανδρών, όπως σημειώνουν οι Financial Times, διαρκεί χρόνια: Ο συντηρητικός δικαστής ταξίδευε με το ιδιωτικό τζετ του δισεκατομμυριούχου, τον συνόδευε στις διακοπές του στην Ινδονησία και έκανε διακοπές στην έπαυλή του στο Adirondack, όπου ο Κρόου παρήγγειλε ένα πορτρέτο των δύο ανδρών, και τριών άλλων, να χαλαρώνουν με πούρα στη βεράντα.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως, ένα σκάνδαλο σχετικά με τη σχέση τους μετά από έρευνα της ProPublica πυροδότησε μια μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με το αν η απουσία κώδικα δεοντολογίας για το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ το έχει καταστήσει ευάλωτο σε εξωτερική επιρροή. Την Τρίτη, μάλιστα, η δικαστική επιτροπή της Γερουσίας ξεκίνησε μια ακρόαση στο Κογκρέσο για τη σχέση των δύο ανδρών που, σύμφωνα με το βρετανικό έντυπο, περιελάμβανε ακόμα και μια ανταλλαγή ακινήτων.

Το who is who του Χάρλαν Κρόου

Γεννημένος το 1949, ο Κρόου είναι γιος μεγιστάνα κτηματομεσιτών του Τέξας. Σύμφωνα με τους FT, ο ίδιος επέκτεινε την αυτοκρατορία του πατέρα του, αναλαμβάνοντας ένα πιο ποικιλόμορφο χαρτοφυλάκιο και προχωρώντας στη διαχείριση ακινήτων. Ο Κρόου έχει διοχετεύσει μεγάλο μέρος των εσόδων στην πολιτική, ενώ ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν δωρίσει περισσότερα από 14 εκατ. δολάρια σε πολιτικούς υποψηφίους, κόμματα και επιτροπές τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με το Open Secrets, το οποίο παρακολουθεί τις δαπάνες. Έχει δώσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτροπές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και 250.000 δολάρια σε μια ομάδα που προσπάθησε ανεπιτυχώς να εμποδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ να εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματος το 2016.

Ο Κρόου έχει επίσης κάνει δωρεές σε φιλοεπιχειρηματικές ομάδες, όπως το αντιφορολογικό Club for Growth. Πιο αντισυμβατικά, έχει συγκεντρώσει μια εκτεταμένη συλλογή έργων τέχνης και ιστορικών αντικειμένων, τα οποία κυμαίνονται από παραδοσιακούς πίνακες του Ρενουάρ και του Μονέ μέχρι αγάλματα του Στάλιν και του Μάο, καθώς και ένα αντίγραφο του Mein Kampf του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο ίδιος και ο Τόμας σφυρηλάτησαν τη φιλία τους τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με προηγούμενη αναφορά των New York Times για τη σχέση τους. Ο Κρόου φέρεται να χάρισε στον Τόμας πολύτιμα συλλεκτικά αντικείμενα, όπως μια Βίβλο που ανήκε στον απολυταρχικό Frederick Douglass. Η έκθεση της ProPublica ανέφερε ότι ο Κρόου είχε αγοράσει το σπίτι της παιδικής ηλικίας του Τόμας στη Τζόρτζια από τον δικαστή και την οικογένειά του, μια συναλλαγή που ο Τόμας δεν γνωστοποίησε δημοσίως παρά το γεγονός ότι ήταν υποχρεωμένος να το πράξει.

Ο Τόμας δεν αποκάλυψε επίσης τις πολυτελείς διακοπές του στο γιοτ του Κρόου ούτε την επανειλημμένη χρήση του τζετ του Κρόου. Σύμφωνα με τους FT, ο Τόμας και ο Κρόου αντέδρασαν σε κάθε ισχυρισμό περί απρεπούς συμπεριφοράς. Ο Κρόου δήλωσε ότι ποτέ δεν προσπάθησε να επηρεάσει τον Τόμας για οποιοδήποτε δικαστικό ζήτημα και ότι η φιλοξενία που είχε παράσχει στον δικαστή δεν ήταν τίποτα περισσότερο από καλοσύνη προς έναν φίλο. Σε δήλωσή του, ο Τόμας είπε ότι είχε ενημερωθεί από συναδέλφους του στο δικαστικό σώμα ότι «αυτού του είδους η προσωπική φιλοξενία από στενούς προσωπικούς φίλους, οι οποίοι δεν είχαν δουλειές ενώπιον του δικαστηρίου, δεν είναι υποχρεωτικό να δημοσιοποιείται».

Πολιτική αντιπαράθεση

Παρόλα αυτά, η διαμάχη που προέκυψε οδήγησε σε εκκλήσεις ορισμένων Δημοκρατικών για την παραπομπή του Τόμας, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι η προβληματική συμπεριφορά είναι πολύ βαθύτερη από έναν δικαστή. Κάποιοι σημείωσαν ότι και άλλοι δικαστές είχαν κάνει ταξίδια που επιδοτούνταν από πλούσιους επιχειρηματίες, δωρητές ή πανεπιστήμια.

Σε μια ξεχωριστή έρευνα, το Politico ανέφερε πρόσφατα ότι ο Νιλ Γκόρσουτς, ένας άλλος συντηρητικός δικαστής, πούλησε ένα ακίνητο στο Κολοράντο, του οποίου ήταν συνιδιοκτήτης, στον επικεφαλής της μεγάλης αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Greenberg Traurig, η οποία είχε πολλές υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου. Ο επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου δήλωσε ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν ο πωλητής του ακινήτου μέχρι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Τόσο ο Κρόου όσο και ο Τόμας δήλωσαν ότι ο δισεκατομμυριούχος δεν είχε ποτέ δουλειές ενώπιον του δικαστηρίου. Αλλά το Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αρνηθεί να εκδικάσει αγωγή ύψους 25 εκατ. δολαρίων από αρχιτεκτονική εταιρεία που μήνυσε την Trammell Crow Residential, την εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του Κρόου και στην οποία ο όμιλος του Κρόου κατείχε μειοψηφικό μερίδιο.

Η αντιπαράθεση έχει περάσει πλέον στον πολιτικό στίβο, με Δημοκρατικούς της Γερουσίας να ζητούν να καταθέσει στην ακρόαση της Τρίτης ο Τζον Ρόμπερτς, ο ανώτατος δικαστής. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι όμως αντιδρούν, εκλαμβάνοντας το ξαφνικό ενδιαφέρον των Δημοκρατικών για τη δεοντολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου ως φιλελεύθερη επίθεση στην ανεξαρτησία της ολοένα και πιο συντηρητικής έδρας.

Πάντως, πολλοί νομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να θεσπίσει έναν κώδικα δεοντολογίας για το Ανώτατο Δικαστήριο, ο οποίος να παρέχει καθοδήγηση σε θέματα όπως η αποκάλυψη δώρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή