
Το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό είναι φυσικά τεράστιο επίτευγμα, όμως σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα απειλεί την οικονομική βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Με την αναλογία μεταξύ των συνταξιούχων και του ενεργού πληθυσμού να φτάνει σε κρίσιμα επίπεδα, μόνο η αναπροσαρμογή της ηλικίας συνταξιοδότησης μπορεί να αποτρέψει την υπερβολική αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών που θα υποσκάψει την ευημερία των μελλοντικών γενεών.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η επιμήκυνση του εργασιακού βίου έχει αναδειχθεί σε ζήτημα κομβικής σημασίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα τις Γαλλίας, που παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες των συνδικάτων, και τις αντιδράσεις των κόμματων της αντιπολίτευσης, το Συνταγματικό Συμβούλιο επικύρωσε τα βασικά σημεία του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, με κύριο στόχο τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Άνοδος της απασχόλησης στην Ευρώπη, στασιμότητα στις ΗΠΑ
Η διόγκωση του συνταξιοδοτικού ελλείμματος είναι κάτι που καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει μακροπρόθεσμα. Το πρόβλημα εντείνεται στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος και υψηλές συνταξιοδοτικές δαπάνες. Παρότι οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού ενέχουν πολιτικό κόστος, στις περισσότερες χώρες το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ή πρόκειται να αυξηθεί στο μέλλον. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες μάλιστα, η ηλικία συνταξιοδότησης συνδέεται πλέον με το προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τις συντάξεις του ΟΟΣΑ,το 2020 η «κανονική ηλικία συνταξιοδότησης» (στην οποία μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη κάποιος που εισήλθε στην αγορά εργασίας στα 22 του έτη) στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 64,3 έτη για τους άνδρες και 63,5 έτη για τις γυναίκες. Όμως η «πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης» (η μέση ηλικία εξόδου από την αγορά εργασίας για τους εργαζόμενους άνω των 40 ετών) ήταν σημαντικά χαμηλότερη: 62,6 έτη για τους άνδρες και 61,9 έτη για τις γυναίκες κατά μ.ό. στην ΕΕ. Σε κάποιες χώρες, η «πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης» καταγράφει μεγάλη απόκλιση σε σχέση με την «κανονική» (π.χ. για τους άνδρες στη Γαλλία: 60,4 και 64,5 έτη αντιστοίχως).
Σε 20 κράτη μέλη της ΕΕ για τους άνδρες, και σε 23 για τις γυναίκες, η μέση πραγματική ηλικία αποχώρησης από την αγορά εργασίας το 2020 ήταν κάτω από τα 64 έτη. Σε 6 κράτη μέλη για τους άνδρες και 12 για τις γυναίκες, η μέση πραγματική ηλικία αποχώρησης από την αγορά εργασίας ήταν κάτω από 61.
Οι αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη ήταν σημαντικές. Η χαμηλότερη πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης για τους άνδρες καταγράφεται στο Λουξεμβούργο (59,2 έτη το 2020), στη Γαλλία (60,2 έτη), και στη Σλοβακία (60,2 έτη), ενώ για τις γυναίκες στην Κροατία (58 έτη), στην Ελλάδα (58,1 έτη) και στην Κύπρο (59,4 έτη). Αντίθετα, στη Σουηδία η μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης ήταν 65,8 έτη για τους άνδρες και 64,9 για τις γυναίκες, η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ (μετά τη Λετονία και την Εσθονία αντιστοίχως).
Η Ελλάδα, με μέση πραγματική ηλικία αποχώρησης από την αγορά εργασίας από τις χαμηλότερες στην ΕΕ (60,9 έτη για τους άνδρες και 58,1 έτη για τις γυναίκες, έναντι επίσημης ηλικίας συνταξιοδότησης 67 έτη εδώ και μια δεκαετία), είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα απόκλισης μεταξύ του γενικού κανόνα και των μυριάδων εξαιρέσεων για ειδικές κατηγορίες.
Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη αναζητούν τρόπους να παρέχουν συντάξεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των συνταξιούχων χωρίς να εντείνουν τις διαγενεακές ανισότητες. Η κοινή γνώμη στέκεται συχνά με καχυποψία απέναντι σε απόπειρες αποκατάστασης της βιωσιμότητας του συστήματος συντάξεων, βλέποντας εχθρικά τόσο την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης όσο και τη μείωση των μελλοντικών συντάξεων. Όμως, σε συνθήκες δημογραφικής γήρανσης και χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, άλλος τρόπος να αποφευχθεί η υπερχρέωση και η υπερβολική επιβάρυνση των επερχόμενων γενεών δεν υπάρχει.
Η Χρύσα Παπαλεξάτου είναι Υπότροφος της Ερευνητικής Έδρας «Α.Γ. Λεβέντη» στο Παρατηρητήριο Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Ο Μάνος Ματσαγγάνης είναι Υπότροφος της Έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος», Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, και Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πολυτεχνείο Μιλάνου.


Latest News

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα