Αμερικανοί αξιωματούχοι σε ομοσπονδιακό και κρατικό επίπεδο αξιολογούν την πιθανότητα «χειραγώγησης της αγοράς» πίσω από μεγάλες κινήσεις στις τιμές των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών επανήλθαν σε πτώση αυτή την εβδομάδα μετά την κατάρρευση της First Republic Bank, του τρίτου μεσαίου μεγέθους δανειστή των ΗΠΑ που πτώχευσε  μέσα σε δύο μήνες. Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Ortex, οι short-sellers κατέγραψαν κέρδη 378,9 εκατομμυρίων μόνο την Πέμπτη από τα στοιχήματα σε ορισμένες περιφερειακές τράπεζες.

Οι τράπεζες «τρέμουν» τους short sellers – Τα μεγαλύτερα κέρδη μετά το κραχ

Η εν λόγω πηγή δήλωσε, ότι η αυξημένη δραστηριότητα ανοικτών πωλήσεων και η αστάθεια των μετοχών έχουν μπει στο στόχαστρο ελέγχων από ομοσπονδιακούς και κρατικούς αξιωματούχους και ρυθμιστικές αρχές τις τελευταίες ημέρες, δεδομένων ισχυρών θεμελιωδών στοιχείων στον κλάδο και επαρκών επιπέδων κεφαλαίου.

«Οι κρατικές και ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές και αξιωματούχοι είναι όλο και πιο προσεκτικοί στην πιθανότητα χειραγώγησης της αγοράς σχετικά με τις τραπεζικές μετοχές», υπογράμμισε.

Βουτιά στις μετοχές

Οι μετοχές της PacWest Bancorp  υποχώρησαν 57% την Πέμπτη, παρασύροντας και άλλους περιφερειακούς δανειστές, αφού η τράπεζα με έδρα το Λος Άντζελες δήλωσε ότι βρισκόταν σε συζητήσεις για στρατηγικές επιλογές.

Η Western Alliance Bancorp διέψευσε δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε ότι διερευνά μια πιθανή πώληση, αλλά κάποιες νομικές επιλογές. Το δημοσίευμα είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής των μετοχών της και κατά 61,5% πριν σταματήσει η διαπραγμάτευση.

Οι διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών δεν αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι πολλές περιφερειακές τράπεζες είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα κέρδη του πρώτου τριμήνου και είχαν υγιή θεμελιώδη μεγέθη, συμπεριλαμβανομένων σταθερών καταθέσεων, επαρκούς κεφαλαίου και μειωμένων ανασφάλιστων καταθέσεων, είπε η πηγή.

«Αυτή την εβδομάδα είδαμε ότι οι περιφερειακές τράπεζες παραμένουν καλά κεφαλαιοποιημένες», υπογράμμισε.

Οι ανοικτές πωλήσεις, στις οποίες οι επενδυτές πωλούν δανεικούς τίτλους και στοχεύουν να τους αγοράσουν πίσω σε χαμηλότερη τιμή για να τσεπώσουν τη διαφορά, δεν είναι παράνομες και θεωρούνται μέρος μιας υγιούς αγοράς. Αλλά η χειραγώγηση των τιμών των μετοχών, την οποία η SEC έχει ορίσει ως «σκόπιμη ή εκούσια συμπεριφορά που αποσκοπεί στην εξαπάτηση ή την εξαπάτηση των επενδυτών ελέγχοντας ή επηρεάζοντας τεχνητά» τις τιμές των μετοχών, είναι.

Αξιωματούχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι ο οργανισμός «δεν εξετάζει επί του παρόντος» την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων.

Ο πιο κερδοφόρος μήνας

Τα hedge funds που «βραχυκύκλωσαν» τις τραπεζικές μετοχές είχαν συνολικά απωλεσθέντα κέρδη 7,25 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με την Ortex. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Μάρτιος ήταν ο πιο κερδοφόρος μήνας για τους short sellers στον τραπεζικό τομέα από το οικονομικό κραχ του 2008», δήλωσε την Πέμπτη ο συνιδρυτής της εταιρείας Peter Hillerberg.

Όσοι στόχευσαν στην παραπαίουσα SVB είχαν κέρδη 1,32 δισ. δολάρια, ενώ οι short sellers που ασχολήθηκαν με την First Republic σημείωσαν κέρδη σχεδόν 848 εκατομμύρια δολάρια καθώς οι μετοχές της βυθίστηκαν κατά 89% κατά τη διάρκεια του μήνα.

Την ίδια ώρα, η «συνθηκολόγηση» της Credit Suisse έκανε όσους είχαν αρνητικές θέσεις έναντι της μετοχής της τράπεζας στο ελβετικό χρηματιστήριο να κερδίζουν συνολικά 683,6 εκατομμύρια δολάρια.

Κερδισμένοι εμφανίστηκαν οι short sellers και από τη μετοχή της Deutsche Bank, παρά το γεγονός ότι το τραπεζικό «κραχ» ώθησε τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να δηλώσει δημόσια ότι η τράπεζα είναι μια «πολύ κερδοφόρα επιχείρηση» και «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Συγκεκριμένα, τα κέρδη σε όσους πόνταραν ενάντια στη μετοχή του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού ξεπέρασαν τα 300 εκατ. δολ., σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών στοιχείων Ortex, η οποία επεσήμανε πως ο όγκος των κεφαλαίων που έχει τοποθετηθεί σε short θέσεις ενάντια στις μετοχές της Deutsche Bank διπλασιάστηκε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή