Πολλοί πιστεύουν ότι η αρχή της βιομηχανίας αργού πετρελαίου σηματοδοτήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την ανακάλυψη του πηγαδιού Titusville στην Πενσυλβάνια τη δεκαετία του 1860. Στην πραγματικότητα, υπήρξαν αρκετές σημαντικές ανακαλύψεις πετρελαίου στο Αζερμπαϊτζάν μια δεκαετία νωρίτερα.

Πετρέλαιο: Πώς διαμορφώνεται ο παγκόσμιος χάρτης των αποθεμάτων

#1 Μαύρη Πόλη

Το 1846, έγινε μια γεώτρηση πετρελαίου στη σημερινή πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού. Εκείνη την εποχή, το Αζερμπαϊτζάν ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και το πετρέλαιο ανακαλύφθηκε στην πραγματικότητα στο Μπακού τη δεκαετία του 1820. Τελικά, το Μπακού απέκτησε το ψευδώνυμο Black City λόγω του πετρελαϊκού του πλούτου.

Μέχρι σήμερα, το Αζερμπαϊτζάν έχει αποθέματα πετρελαίου που υπολογίζονται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια βαρέλια και παράγει πάνω από 800.000 βαρέλια ημερησίως. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ποσότητας εξάγεται καθώς η εγχώρια κατανάλωση της χώρας είναι σχετικά μικρή λόγω του μεγέθους της.

#2 Η έναρξη του αμερικανικού πετρελαίου

Το 1859, ένας άνδρας με το όνομα Έντουιν Ντρέικ άνοιξε την πρώτη πετρελαιοπηγή στην Αμερική. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ήταν επίσης το πρώτο πηγάδι που στην πραγματικότητα έγινε γεώτρηση αντί να σκαφτεί, καθώς μέχρι τότε είχε εξαχθεί πετρέλαιο που εισέρρεε στο έδαφος.

Το Oil Creek στο Titusville της Πενσυλβάνια σηματοδότησε την επίσημη έναρξη της αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου. Το πρώτο πηγάδι ήταν λιγότερο από 20 μέτρα βάθος και πυροδότησε μια «χρυσή» δραστηριότητα που τελικά θα μετέτρεπε τις ΗΠΑ στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο.

#3 Oil Springs

Τα πρώτα αποτελέσματα του νέου «χρυσού» πυρετού – του λεγόμενου πλέον και μαύρου χρυσού – ήρθαν μόλις λίγα χρόνια μετά την ανακάλυψη του Drake στην Πενσυλβάνια. Τέσσερις μήνες μετά την ανακάλυψη, ένας άλλος ριψοκίνδυνος άνδρας, ο Lyne Taliaferro Barret, άρχισε να ψάχνει για πετρέλαιο στο ανατολικό τμήμα του Τέξας σε μια περιοχή που ονομάζεται Oil Springs.

Όπως συμβαίνει μερικές φορές, το timing δεν ήταν το καλύτερο. Ο Barret δεν είχε ανακαλύψει ακόμη πετρέλαιο όταν οι εργασίες στο πηγάδι έπρεπε να σταματήσουν για λόγους όπως ο Εμφύλιος Πόλεμος και η απόσχιση του Τέξας από την Ένωση. Συνέχισε ;omvw μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, και ο Barret “χτύπησε” πετρέλαιο το 1866. Αυτή ήταν η πρώτη πετρελαιοπηγή στο Τέξας.

#4 Spindletop

Αν υπάρχει μια ανακάλυψη που είναι αναμφισβήτητα πιο διάσημη από αυτές τις δύο πρώτες πετρελαιοπηγές στην Αμερική, αυτή θα ήταν το Spindletop: η πρώτη αναβλύζουσα πετρελαιοπηγή.

Ένας θερμοπίδακας αργού πετρελαίου εξερράγη από τον λόφο Spindletop στο Τέξας στις 10 Ιανουαρίου 1901 και το πηγάδι κατέληξε να παράγει την εκπληκτική ποσότητα των 100.000 βαρελιών ημερησίως – ρυθμός που δεν ήταν καθόλου συνηθισμένος εκείνη την εποχή. Αν η ανακάλυψη του Oil Springs σηματοδότησε την έναρξη του πετρελαίου στο Τέξας, τότε το Spindletop του έδωσε την ώθηση που τελικά έκανε συνώνυμο τη βιομηχανία πετρελαίου με την περιοχή.

#5 Πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή

Η πρώτη πετρελαιοπηγή στη Μέση Ανατολή δεν ανακαλύφθηκε, όπως θα περίμενε κανείς, στη Σαουδική Αραβία. Αυτό συνέβη αργότερα. Το πετρέλαιο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Περσία, το σημερινό Ιράν, χάρη σε έναν Βρετανό, τον William Knox D’Arcy, ο οποίος είχε λάβει μια παραχώρηση 60 ετών από την ιρανική κυβέρνηση.

Ο D’Arcy χρηματοδότησε την επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε το 1903, ενώ η γεώτρηση έγινε από τον George Bernard Reynolds — έναν ήδη εξέχοντα μηχανικό πετρελαίου. Το πεδίο Masjed Soleiman ανακαλύφθηκε το 1908 και έφτασε στο απόγειο της παραγωγής το 1928.

Παραδόξως, το πεδίο εξακολουθεί να παράγει μέχρι σήμερα πετρέλαιο, αλλά το 2023 αναμένεται να είναι η τελευταία του χρονιά. Η ανακάλυψή του οδήγησε στη δημιουργία αυτού που σήμερα γνωρίζουμε ως BP, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο.

#6 Η άνοδος του βασιλείου της ερήμου

Τρεις δεκαετίες μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Masjed Soleiman, Αμερικανοί μηχανικοί της Standard Oil ανακάλυψαν πετρέλαιο στη χερσόνησο της ερήμου που είναι γνωστή ως Σαουδική Αραβία. Ήταν το 1938 και κανείς δεν ήξερε ότι γεννιόταν ένα νέο…αστέρι.

Η ανακάλυψη του Νταχράν αποδείχθηκε η μεγαλύτερη στην ιστορία μέχρι εκείνο το σημείο και άλλαξε τα πάντα—όχι μόνο για τη Σαουδική Αραβία αλλά και για τον κόσμο. Από έναν σε μεγάλο βαθμό νομαδικό λαό που δεν ανησυχούσε για τις παγκόσμιες υποθέσεις, η χώρα μετατράπηκε στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο και κράτησε αυτό το στέμμα για δεκαετίες.

Ταυτόχρονα, η ανακάλυψη του Νταχράν σηματοδότησε ένα ακόμη βήμα στην πορεία της Μέσης Ανατολής να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στον κόσμο. Ακολούθησαν οι ανακαλύψεις πετρελαίου στο Ιράκ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μερικά από τα οποία παραμένουν οι μεγαλύτερες δεξαμενές πετρελαίου στην ιστορία μέχρι σήμερα.

#7 Το πετρελαϊκό κόσμημα της Νότιας Αμερικής

Το παράκτιο πεδίο Bolivar ανακαλύφθηκε το 1917 από τη Shell και εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Μέχρι το 1958, το κοίτασμα παρήγαγε περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και τα αποθέματά του υπολογίζονταν σε 11,1 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Το πεδίο ήταν η πρώτη «βουτιά» στη λεκάνη του Maracaibo – μια τεράστια δεξαμενή πετρελαίου που βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό κάτω από τη λίμνη Maracaibo της Βενεζουέλας. Η δεξαμενή κάτω από τη λίμνη περιέχει ένα σημαντικό μέρος των συνολικών αποθεμάτων πετρελαίου της Βενεζουέλας, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

#8 Τα τελευταία μεγάλα πεδία

Οι περισσότερες από τις μαζικές ανακαλύψεις πετρελαϊκών πεδίων στον κόσμο έγιναν πριν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Από τότε, οι ανακαλύψεις τεράστιων πεδίων ήταν αμελητέες σε αριθμούς. Στην πραγματικότητα, η μόνη πραγματικά μεγάλη ανακάλυψη πετρελαίου τα τελευταία 30 χρόνια ήταν το κοίτασμα Kashagan στο τμήμα του Καζακστάν της Κασπίας Θάλασσας. Το πεδίο έχει μέγιστη παραγωγική ικανότητα 380.000 βαρέλια ημερησίως και ξεκίνησε το 2019. Η ανάπτυξή του δεν ήταν απαλλαγμένη από προβλήματα, υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις, αλλά συνεχίζει να συνεισφέρει σημαντικό μέρος της παραγωγής πετρελαίου του Καζακστάν.

#9 Η Γουιάνα και το μέλλον

Η άνοδος της Γουιάνας ως ένα νέο hotspot πετρελαίου ανάγεται στις μέρες των μεγάλων ανακαλύψεων πετρελαίου. Η Exxon και η Hess έχουν εντοπίσει κοίτασμα περίπου 11 δισεκατομμυρίων βαρελιών σε αποθέματα στο μπλοκ Stabroeck, και εξακολουθούν να εντοπίζουν πετρέλαιο εκεί.

Η τρέχουσα παραγωγή της Γουιάνας ανέρχεται σε 360.000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή διπλάσια από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Για το 2030, η παραγωγή φαίνεται να ξεπερνά τα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια